Companii

Topul producătorilor de bere: fabricile celor mai mari zece jucători au făcut afaceri de 4 mld. lei

Topul producătorilor de bere: fabricile celor mai mari...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.07.2016, 00:00 2603

♦ Opt din primii zece jucători au avut anul trecut rulaje mai mari ♦ Liderul pieţei a fost şi anul trecut Ursus Breweries, producătorul berilor Ursus şi Timişoreana ♦ Bergenbier şi-a redus pierderile la jumătate ♦ Heineken este cel mai profitabil berar. ♦ Primii zece jucători au împreună rulaje de circa 4 miliarde de lei din bere.

n Opt din primii zece jucători au avut anul trecut rulaje mai mari n Liderul pieţei a fost şi anul trecut Ursus Breweries, producătorul berilor Ursus şi Timişoreana n Bergenbier şi-a redus pierderile la jumătate n Heineken este cel mai profitabil berar. n Primii zece jucători au împreună rulaje de circa 4 miliarde de lei din bere.

Anul 2015 a adus creşteri pentru majo­ri­tatea jucătorilor din industria berii, în con­diţiile în care consumul a revenit anul trecut pe plus după doi ani de scăderi.

Ursus Breweries, liderul pieţei, şi-a consolidat poziţia în vârful clasamen-tului după o creştere a cifrei de afaceri de 10% faţă de anul precedent. În plus, producătorul unor beri precum Ursus sau Timişoreana a realizat cel mai mare profit net din ultimii cinci ani, încheind anul cu un câştig de peste 44 mil. lei. Profitul Ursus Breweries este departe de a atinge nivelul înregistrat de cel mai profitabil berar - Heineken România, care anul trecut a avut un profit net de 111 mil. lei, conform datelor de pe mfinante.ro.

Pe de altă parte, Bergenbier, al treilea cel mai mare jucător din piaţă după rulaje, şi-a redus pierderile la jumătate anul trecut, până la circa 55 milioane de lei. Compania deţine o fabrică în Ploieşti şi a avut afaceri mai mari anul trecut cu 14%, până la 531 milioane de lei.

Cel mai mare avans al rulajelor l-a înregistrat anul trecut URBB, producătorul Tuborg, care a ajuns la afaceri de 334 milioane de lei, în creştere cu peste 30% faţă de anul precedent. Astfel, cei mai mari patru jucă­tori din industrie au urmat ritmul pieţei, care a crescut anul trecut cu 6,5%, la 15,8 milioane hectrolitri, acesta fiind primul avans după doi ani de scădere pe una dintre cele mai mari pieţe de consum din România, dar şi una dintre pieţele de peste 4,5 miliarde de lei (1 mld. euro) anual în care producţia locală acoperă 97% din consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO