Companii

Topul producătorilor de electrocasnice şi amplasarea lor pe hartă

Topul producătorilor de electrocasnice şi amplasarea...

Autor: Cristina Roşca

07.05.2014, 13:27 4318

Cel mai mare producător de electrocasnice de pe piaţa locală este Arctic Găeşti, deţinut de turcii de la Arcelik, afacerile companiei ajungând la 1,37 mld. lei în 2012, în condiţiile în care cele 20 de companii din top au un business total de doar 2,1 miliarde lei (470 mil. euro). 

Businessul Arctic urmează să crească în contextul unor investiţii de 24 de milioane de euro (din care 10 mil. euro ajutor de la stat) în majorarea capacităţii de producţie la 2,5 milioane de frigidere pe an.

Cei mai mari 20 de producători de electrocasnice din România au afaceri de doar 2,1 mld. lei ( în 2012 - ultimul an pentru care există date publice, iar primii trei producători contribuie cu aproape 90% la total, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Topul este realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului care ia în calcul companiile care şi-au depus rezultatele financiare pe anul 2012.

Compania Electrolux din Satu Mare, cu afaceri de circa 450 mil. lei în 2012, nu apare în top pentru că nu şi-a depus rezultatele pe site-ul Ministerului de Finanţe. Electrolux ar intra pe poziţia a doua în acest top.

De asemenea, în top ar intra şi Miele Tehnica din Braşov, cu afaceri de 110 mil. lei în 2012, însă compania are un alt CAEN (Fabricarea suban­samblu­ri­lor electronice (module). Miele produce la Braşov componente pentru electrocasnice. În total - cu Electrolux şi Miele - piaţa depăşeşte 2,6 mld. lei (600 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO