Companii

Topul producătorilor din industria alimentară

Topul producătorilor din industria alimentară

Autor: Gabriel Razi

03.09.2014, 14:35 6264

Cele mai mari trei companii din industria alimentară românească sunt Bunge (ulei), Agrana (zahăr) şi Expur (ulei), următoarele locuri fiind ocupate de Smithfield (carne) şi Prutul (ulei).

Bunge România a avut anul trecut afaceri de 295 mil. euro şi pierderi de 30 mil. euro, cele mai mari din întreaga industrie alimentară. Bunge Danube Trading, o altă com­panie locală a americanilor, a avut încasări de 195 mil. euro şi pierderi de 2,3 mil. euro. Bunge concurează pe piaţa uleiurilor ve­getale cu francezii de la Expur, iar în comerţul cu materii pri­me agricole se luptă cu Cargill, ADM, Ameropa sau Nidera.

Bunge şi-a afirmat ambiţii de expansiune pe termen lung în România atât pe piaţa uleiurilor, cât şi în co­mer­ţul agricol. Pe lângă fabricile de ulei, traderul mai are spaţii de depozitare de 65.000 de tone în localitatea Traian, Brăila, şi alte 6.000 de tone în Buzău. Americanii exportă cereale şi seminţe olea­ginoase prin portul Con­stan­ţa prin in­ter­mediul operatorului por­tuar Chimpex, deţinut de Ameropa.

În total, cei mai mari 50 de jucători din industria alimentară au raportat anul trecut afaceri de  4 miliarde de euro. Vânzările producătorilor de alimente cu fabrici în Români au crescut cu 35% în ultimii şase ani, plusul de încasări venind în cea mai mare parte în conturile multinaţionalelor, care au crescut în medie cu 42%, în timp ce antreprenorii români au avut un avans de 26% în perioada 2008-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO