Companii

Topul sectoarelor care au făcut cele mai multe noi angajări: Angajatorii din comerţ, sănătate şi IT&C au creat jumătate din joburile noi din ultimul an

Topul sectoarelor care au făcut cele mai multe noi...

Autor: Adelina Mihai

09.08.2018, 00:08 694

Companiile din comerţ, sănătate şi IT&C au creat peste jumătate (53%) din totalul celor peste 87.000 de joburi noi din perioada iunie 2017 – iunie 2018.

Efectivul de salariaţi din eco­nomie a ajuns la 4,94 milioane de persoane la finalul lunii iunie 2018, fiind în creştere cu 87.500 de persoane faţă de perioada similară din 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Comerţul, serviciile de sănătate şi asistenţă socială şi sectorul IT&C au făcut împreună mai mult de jumătate (53%) din totalul noilor angajări din ultimul an.

„Cerere de candidaţi există în continuare, mai ales pe zona de blue collar, însă oamenii din această categorie nu se deplasează pe o distanţă mai mare de 20 de km de casă pentru a ajunge la serviciu, iar o astfel de navetă din rural în urban îi costă şi 200 de lei pe lună. Criza de personal este generată de faptul că foarte mulţi oameni au emigrat, dar sunt şi români care nu mai acceptă să lucreze pe bani puţini cu efort mare“, a spus Raluca Pârvu, business manager la firma cu activităţi în do­me­niul serviciilor de HR BPI Group. Profi, Mega  Image, Lidl sau Penny Market sunt doar o parte dintre retailerii alimentari care au făcut câteva mii de angajări în ultimul an, iar în total sectorul comerţului a ajuns la un efectiv de 787.600 de salariaţi în iunie 2018, în creştere cu 17.600 faţă de perioada similară din 2017.

Pe locul doi în topul sectoarelor care au făcut cele mai multe angajări se află „sănătate şi asistenţă socială“, unde numărul total de angajaţi a ajuns la 385.400 de persoane în iunie 2018, în creştere cu 15.000 de persoane faţă de anul anterior. Pe locul trei se află sectorul IT&C, unde numărul de angajaţi a crescut cu 13.600 de persoane în ultimul an, până la 178.700 de salariaţi la finalul lunii iunie 2018.

„În domeniul serviciilor medicale există o cerere foarte mare de candidaţi, se deschid în continuare centre medicale private, clinici de mici sau de mari dimensiuni şi este nevoie de personal suplimentar. Şi pe partea de IT se caută mulţi candidaţi cu competenţe mai complexe pe zona de dezvoltare software“, a mai spus Raluca Pârvu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO