Companii

Tractoarele româneşti produse la Reghin au ajuns la export în Ungaria. „Acolo piaţa este în dezvoltare, vânzările cresc“. Grupul de firme Maviprod-IRUM, deţinut de familia Oltean din Reghin, mizează pe afaceri de peste 65 mil. euro în 2022

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.

Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva.

Autor: Laurentiu Cotu

01.10.2022, 13:00 17719

Grupul de firme Maviprod-IRUM, deţinut de familia Oltean din Reghin, a reali­zat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de peste 30,5 mil. euro, în creştere cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi estimează pentru întreg anul 2022 afaceri totale de peste 65 mil. euro. IRUM produce în fabrica din Reghin trac­toare şi utilaje TAF (trac­toare articu­late forestie­re), utilaje agricole, în­cărcă­toa­re, transportoa­re, echipamente pentru în­tre­ţinerea drumurilor forestiere, însă fa­brică şi piesele aferente acestora.

„Cu toate că am intrat în acest an cu incertitudinea dată de situaţia pandemică şi toate schimbările provocate de acea perioa­dă, ne-am bucurat să des­coperim că lucru­rile se liniştesc din acest punct de vedere, ceea ce ne-a garantat un parcurs ascendent. În prima parte a anului am lansat un nou produs, mai exact varianta actualizată a tractorului agricol de 102 CP, TAGRO Stage V, iar succesul de care a avut parte şi receptivitatea clienţilor ne-au dovedit că piaţa pe care noi activăm este în dezvoltare. Totodată, ne-am bucurat de o creştere a vânzărilor în Ungaria, acolo unde piaţa este în dezvoltare şi unde suntem prezenţi cu tractoarele româneşti“, a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Eugen Oltean, director general al IRUM Reghin.

Pe plan local, IRUM vinde prin in­ter­mediul punctelor proprii de vân­zare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele pri­vate din domeniul exploată­ri­lor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii a­gri­cole, dar şi cu Romsilva. IRUM a în­cheiat parteneriate cu com­panii din Africa de Sud, Spania, Slovacia şi Chile, pentru a putea livra tractoare în zonele respective. Astfel, în prezent pro­dusele IRUM ajung la ex­port pe pieţele din Franţa, Germania, Belgia şi Luxem­burg, Slovenia, Polonia, Bulga­ria, Ungaria, Spania, Africa de Sud şi Chile, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii companiei.

„Principalele probleme întâmpinate în prima parte a anului au fost accesul limitat la anumite materii prime, termenele de livrare prelungite, scumpirile, toate acestea având legătură cu izbucnirea războiului din Ucraina. Am fost nevoiţi să adaptăm stra­tegia de lucru în funcţie de posibilitatea co­la­boratorilor de a ne furniza materialele ne­ce­sare. Pentru o fabrică care se întinde pe o suprafaţă de peste 17 hectare, cu secţii de producţie integrate şi activitate intensă zi de zi, consumul de gaze şi combustibil este foar­te mare, iar o scumpire a acestor re­surse se resimte inevitabil, având un impact major în eforturile depuse pentru creşterea pro­duc­ţiei“, a mai spus Mircea Eugen Oltean.

În prima parte a anului, unul dintre cele mai mari proiecte finalizate de compania din Reghin este noua secţie de vopsitorie cu o suprafaţă de 2.000 mp, investiţia ajungând la peste 5,3 mil. euro. În a doua parte a anului, pe lângă modernizarea birourilor administrati­ve, IRUM s-a axat pe investiţii în tehnolo­gia necesară pentru producţia la nivel înal, cât şi în echipamente menite să eficienti­zeze activitatea propriului centru de cerce­tare şi dezvoltare. În urma inves­tiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţile de producţie şi a reuşit să adu­că îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adău­gat noi produse în portofoliu (cel mai im­portant fiind noul tractor agricol româ­nesc TAGRO), au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.

„În ultimii ani, fie că vorbim de criza sanitară, evoluţia conflictelor dintre state sau scumpirile care par a fi inter­mi­nabile, provocările de care ne-am lovit au fost mai intense ca în anii precedenţi, dar cu toate acestea am făcut tot posibilul să ne păstrăm traiectoria, să ne adaptăm situaţiei şi să atingem obiectivele stabilite. Suntem pregătiţi pentru scenarii şi mai dificile, de care din păcate e foarte posibil să ne şi lovim, cel mai sensibil subiect fiind accesul la resursele necesare şi desigur preţurile acestora. Putem doar să analizăm constant situaţia şi să găsim soluţii pentru fiecare nouă criză, indiferent de forma sa“, a afirmat şeful IRUM Reghin.

În prezent, în cadrul grupului de firme Maviprod-IRUM lucrează peste 600 de an­ga­jaţi, iar până la finalul anului compania intenţionează să mai facă angajări.

„Situaţia cu care se confruntă Ucraina şi numărul persoanelor care au fost nevoite să părăsească ţara, ne-a determinat să ne deschidem porţile şi să le oferim sprijin să-şi găsească o stabilitate la noi în ţară. Avem parteneriate puternice cu firme din Ucraina pe care le-am păstrat contrar evenimentelor. Conştientizăm că există deficit de forţă de muncă în anumite sectoare de producţie, dar căutăm soluţii şi ne adaptăm, fiind mereu în căutare de oameni de calitate alături de care să creştem business-ul“.

Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO