Companii

Trader de produse chimice: Frica de insolvenţă este foarte mare

Trader de produse chimice: Frica de insolvenţă este...

Autor: Carol Dan

03.11.2015, 00:06 608
Dafcochim, companie de comerţ cu produse chimice din Târgu-Mureş, cu afaceri de 151 mil. lei (34,1 mil. euro) anul trecut care au crescut constant în ultimii cinci ani, se aşteaptă la o încetinire a businessului în acest an după ce a luat decizia să îşi reducă expunerea pe clienţii mari cu risc ridicat de neplată.
 
Potrivit Silviei Oprişcan, business development ma­nager al Dafcochim, unul dintre cele mai mari riscuri pentru o firmă de intermediere este cel de neîncasare. Pentru a-şi proteja afacerile, compania a început să urmărească „atent“ fiecare client şi să solicite garanţii suplimentare. O altă sură luată de conducerea Dafcochim a fost să îşi diminueze cifra de afaceri cu clienţii mari care au depăşit ter­me­nele de plată, prin asta încercând să disperseze riscul de neîncasare.
 
O altă provocare pentru activitatea companiei este şi ter­menul mare de finanţare a clienţilor, adică perioada cu­prinsă între momentul livrării mărfii şi cel al încasării con­tra­valorii pro­duselor. Compania livrează marfa pri­măvara, iar în­ca­sările facturilor aferente sunt legate de recolta şi valorificarea acesteia, respectiv toamna-iarna. În aceste condiţii, se ajunge la un termen mediu de încasare a facturilor de 200-300 de zile. „Acesta este un termen foarte lung, în con­diţiile de piaţă din România în care riscul intrării în inca­pa­ci­tate de plată a societăţilor este foarte ridicat“, afirmă Oprişcan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO