Companii

Trangaz vinde 35% din actiunile detinute la Resial Alba

21.06.2004, 00:00 56

Societatea Nationala de  Transporturi Gaze Naturale "Transgaz" Medias  a lansat o oferta publica de vanzare pentru 35% din actiunile detinute in cadrul producatorului de caramizi refractare Resial Alba Iulia.  Transgaz cere un pret de 212.150 lei/actiune, ceea ce ridica valoarea totala a ofertei la 2,3 milioane euro.
Pretul cerut de ofertant este de aproape 40 ori mai ridicat decat valoarea de piata a actiunilor Resial. Titlurile Resial sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 5.550 lei/actiune.  Totusi, pretul la care a fost lansat oferta publica de vanzare este apropiat de valoarea nominala a actiunilor Resial, care este de 209.388 lei/actiune.
Oferta este intermediata de societatea de servicii de investitiii financiare Muntenia Global Invest, urmand sa se incheie la data de 7 iulie a anului curent.  Muntenia Global Invest este si societatea de brokeraj care administraza portofoliul SIF Muntenia, cel mai important actionar minoritar al Resial, cu participatie de 10,1% in cadrul companiei. Cel mai mare pachet de actiuni ina cadrul Resial este controlat de Transgaz, care detine 68,1% din numarul total de actiuni.
Resial este unul din principalii producatori de caramizi refractare de la noi din tara, dar avansul inregistrat in ultimii ani de industria materialelor de constructii nu s-a regasit si in evolutia companiei din Alba Iulia, Resial  incheind ultimii trei ani pe pierdere.  In 2003, Resial a inregistrat   o pierdere de 98,3 miliarde lei, cifra de afaceri realizata de companie fiind de 92,2 miliarde lei(2,4 milioane euro), in crestere in lei cu 15% comparativ cu anul precedent.
Resial are datorii importante la bugetul de stat, la inceputul lunii septembrie a anului trecut, aceste datorii depasind 117 miliarde lei. Resial a ajuns in administrarea Transgaz din cauza datoriilor pe care le are de plata fata de compania de stat.
Anul trecut, Resial a cerut  Ministerului Finantelor inlesniri la plata restantelor financiare, aceasta cerere fiind respinsa. Directorul executiv al companiei declara  anul trecut ca exista un investitor interesat de achizitionarea activelor Resial, daca acestea sunt scoase la licitatie.
Caramizile refractare sunt folosite in special pentru constructia de furnale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO