Companii

Transelectrica a bugetat investiţii de peste 1 miliard de euro în reţea

Transelectrica a bugetat investiţii de peste 1 miliard...

Autor: Carol Dan

20.02.2014, 17:44 484

Transelectrica (TEL) a bugetat investiţii de peste 1 miliard de euro în reţelele de transport al electricităţii, pentru a putea prelua şi transmite în întreaga regiune energia electrică livrată de capacităţile de producţie existente şi de cele viitoare, dar acestea depind direct de proiectele din întreg sectorul energetic.

"Transelectrica sprijină investiţiile în sectorul energetic românesc (...) Planurile sale de dezvoltare, de peste 1 miliard de euro, sunt direct dependente de investiţiile în întreg sectorul energetic românesc, Transelectrica fiind pregătită să joace un rol activ în regiune", a declarat Carmen Greorgeta Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei de stat.

Ea a adăugat că România are capacităţi de producţie a energiei de peste 21.000 MW disponibile.

Consumul zilnic de electricitate la nivel naţional este asigurat de capacităţi de 8.000-9.000 MW.

"Trebuie evaluată valoarea reală disponibilă a capacităţilor de producţie a energiei, astfel încât semnalul dat investitorilor să fie unul corect. În acest moment, pe baza datelor ar părea că nu sunt necesare capacităţi noi, ceea ce nu este adevarat", a spus Neagu.

Neagu a adăugat că, pentru sistemul energetic naţional, energia hidro este foarte importantă, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, "este gata oricând să sprijine energia hidro".

"Hidroelectrica ne dă un mare avantaj pentru că ne oferă o soluţie extraordinară pentru reglaj", a spus ea.

Neagu a apreciat că orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, este inutil.

"Se tot vorbeşte de Tarniţa. Dacă decizia pentru un proiect depăşeşte 10 ani, investiţia devine inutilă", a afirmat ea.

Proiectul hidrocentralei Tarniţa a fost iniţiat în timpul regimului comunist, dar încă nu a fost început. Guvernul consideră acest proiect esenţial pentru sistemul energetic naţional.

Potrivit lui Neagu, România are nevoie de o strategie energetică transguvernamentală şi transpartinică. Singura strategie energetică aprobată în ultimii 25 de ani de Guvern, respectiv în 2008, este depăşită.

"Trebuie să ne hotărâm pentru ce vrea România să devină un hub: pentru investiţii speculative sau pentru investiţii reale în economie?", a spus Neagu.

Prezent la seminat, deputatul Rodin Traicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a spus că următoarele investiţii în energie pe care România trebuie să le facă "vor fi cu ochii la o piaţă de 450 milioane de consumatori", adică piaţa unică europeană.

Principalii producători de energie sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara şi OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO