Companii

Transelectrica cere Guvernului să primească certificate verzi, pentru investiţii în reţea

Transelectrica cere Guvernului să primească certificate...

Autor: Carol Dan

04.04.2013, 12:05 673

"Propunerea Transelectrica este ca o parte din certificatele verzi acordate producţiei energiei din surse regenerabile să fie direcţionată către companie. Astfel, ar obţine o parte din cele 600 milioane de euro necesare întăririi reţelei electrice", potrivit unor surse din sistem.

Guvernul va amâna, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a câte unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale şi pentru centralele eoliene şi a două certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "creşterea necontrolată" a preţului electricităţii.

Transelectrica ar trebui să primească o parte din certificatele verzi care vor fi suspendate de la tranzacţionare în perioada 2013-2016.

La sfârşitul lunii trecute, directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, declara că producătorii de energie din surse regenerabile, cărora statul nu le-a impus nicio obligaţie, ar putea sau ar trebui să fie constrânşi să cedeze o parte din ajutorul primit de la stat pentru dezvoltarea reţelelor electrice, pentru că ar fi "spre binele lor".

Construcţia tot mai multor unităţi de producţie a energiei din surse alternative a început să pună o presiune semnificativă. Problema Transelectrica este că majoritarea centralelor regenerabile este concentrată în sud-estul ţării, iar pentru evacuarea energiei către consumatorii din alte regiuni este nevoie de construcţia unor linii noi de transport. Investiţia în aceste linii de transport este evaluată la 600 milioane de euro.

Legislaţia în vigoare nu prevede nicio obligativitate pentru producătorii de energie din surse regenerabile pentru sprijinirea investiţiiei în liniile electrice de transport, precum nici pentru asigurarea reglajului sistemului. Energia alternativă fiind fluctuantă, în special cea eoliană şi cea solară, pentru echilibrarea sistemului este nevoie de capacităţile convenţionale, respectiv hidrocentrale şi termocentrale pe gaze sau cărbuni.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc trei miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO