Companii

Transgaz şi Black Sea Oil&Gas au semnat Memorandumul de Inţelegere pentru dezvoltarea reţelei aferente proiectului Midia, care vizează exploatarea gazelor din Marea Neagră

Transgaz şi Black Sea Oil&Gas au semnat Memorandumul de...

Autor: Roxana Rosu

07.05.2019, 14:01 504
 
 

Transgaz a semnat ieri cu Black Sea Oil & Gas  (BSOG), companie deţinută de fondul de investiţii Carlyle International Energy Partners şi BERD Memorandumul de Inţelegere pentru utilizarea şi dezvoltarea reţelei de transport gaze naturale pentru Proiectul Midia din Marea Neagră.

Memorandumul  descrie principiile de bază, responsabilităţile şi cadrul de cooperare pentru execuţia conductei de transport gaze naturale ce va prelua în Sistemul National de Transport gaze naturale, gazele tratate la noua staţie din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

De asemenea, acordul vizează şi cooperarea in domeniul cercetarii, inovării, transferului tehnologic şi utilizării noilor tehnologii.

Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale. 

Proiectul Midia, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, presupune săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana) şi amenajarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

În plus, o conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu. Investiţia pe care o va demara Black Sea Oil & Gas este esti­mată la 400 mil. dolari pentru a scoate la supra­faţă gaze în valoare la zi de peste 2 mld. dolari.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. 

Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a proiectului se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore, companie deţinută de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO