Companii

Transportatorii cer verificarea modului de emitere şi decontare a biletelor de tren gratuite pentru studenţi

Transportatorii cer verificarea modului de emitere şi...

Autor: Roxana Rosu

24.08.2017, 10:57 147

Transportatorii rutieri critică decizia guvernului de a acorda gratuitate studenţilor exclusiv pentru călătoriile cu trenul, considerând că măsura este nelegală şi discriminatorie faţă de operatorii din transportul rutier sau naval, iar operaţiunea de emitere a biletelor poate fi în unele cazuri fictivă, în lipsa unui control.

”Având în vedere faptul că gratuitatea acordată celor 450.000 de studenţi se face fără a se putea ţine o evidenţă reală a biletelor cumpărate, „fără număr”, este clar că se pot emite tichete de călătorie pentru această categorie, tot „fără număr” şi fără a se putea verifica vreodată dacă operaţiunea este fictivă ori reală, în lipsa încasărilor, oricât de mici, în casierie, pentru fiecare bilet”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Confederaţia a depus, ieri, o adresă, la Ministerul Finanţelor, pentru lămuriri cu privire la modul de acordare a subvenţiilor şi decontarea biletelor pentru transportul feroviar ale studenţilor.

”Considerăm că strategia lansată la începutul acestui an are scop politic, targetul fiind susţinerea anumitor categorii de transportatori şi obţinerea de avantaje băneşti din banii publici”.

Pe de altă parte, transportatorii rutieri cer o verificare referitor la subvenţia de 80%, acordată, de asemenea, doar transportului feroviar, ”subvenţie care are ca target, de asemenea, obţinerea de fonduri de la bugetul de stat, având în vedere faptul că se aplică indiferent dacă locurile din garnitura de tren sunt ocupate sau nu”.

Companiile din transportul rutier au solicitat ministrului Finanţelor să comunice când a avut loc ultimul control de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sau ANAF, Directia Control ori Curtea de Conturi la companiile de transport feroviar care primesc aceste ajutoare băneşti de la bugetul statului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO