Companii

Transportul maritim, motiv de îngrijorare la nivelul Comisiei Europene din cauza poluării. „Emite în jur de 1.000 mil. tone de dioxid de carbon anual”

Transportul maritim, motiv de îngrijorare la nivelul...

Autor: Roana Rotaru

26.10.2016, 16:20 1106

Transportul maritim, o industrie care generează în UE venituri de 500 miliarde euro pe an, emite în jur de 1.000 mil. tone de dioxid de carbon (CO2) anual şi este responsabil de 2,5% din noxele emise la nivel global, ceea ce reprezintă un motive de îngrijorare pentru reprezentanţii Comisiei Europene care şi-au propus ca până în 2050 să reducă poluarea din transportul maritim cu 40%.

„Transportul maritim este un business global, iar vapoarele pleacă şi se întorc în porturile europene, dar în cea mai mare parte a timpului sunt în afara UE, motiv pentru care este esenţial să ştim exact ce şi câte noxe emit. De obicei auzim că transportul matrim este destul de sustentabil, dar toate aceste lucruri depind de cât de noi sunt vapoarele, de condiţiile meteorologice, cât de încărcate sunt etc. Nu avem toate aceste detalii despre noxele emisie, de aceea ceea ce noi propunem Comisiei Europene este să ştim exact care este nivelul de noxe emise, apoi trebuie să discutăm care ar trebui să ne fie obiectivul privind reducerea noxelor, şi nu în ultimul rând, care ar putea fi măsurile pe care ar trebui să le implementăm pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Magda Kopczynska, directorul diviziei de transport martim din cadrul Comisiei Europene, prezentă la conferinţa „Transport Decarbonisation” în capitala Belgiei.

Una dintre principalele măsuri adoptate a fost impunerea obligatitvităţii ca toate vapoarele construite după 2013 să respecte un standard minim de eficienţă şi care să folosească mai puţin combustibil. Cu toate acestea, dacă nu există o politică globală comună care să se aplice tuturor reprezentanţilor industriei, nu doar celor din UE, aceste măsuri nu vor avea efectul scontat.

75% din schimburile comerciale dintre Europa şi alte ţări se realizează pe mare, iar pe continentul european 40% din mărfuri sunt transportate cu vaporul. De asemenea, 400 de milioane de pasageri utilizează anual căile navigabile europene.

Transportul rutier este principala sursă de poluare la nivel european din toate mijloacele de transport folosite (78% ), urmat de transportul aviatic (13%), apoi cel maritim, transportul feroviar fiind cel mai sustenabil mijloc de transport, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO