Companii

Transporturile maritime, mai scumpe cu 82%: „În ultimul an, costul transportului a crescut de la 250 de dolari pe tonă la 1.400 de dolari“. Unii operatori economici plătesc acum un avans de 100% din valoarea mărfii. Mai mult, timpii de aşteptare pentru livrarea bunurilor sunt mai mari

Transporturile maritime, mai scumpe cu 82%: „În...

Autor: Miruna Diaconu

16.12.2021, 12:00 90

Costul transportului maritim a crescut cu circa 82% în ultimul an, din cauza restricţiilor impuse ca urmare a crizei pandemice la nivel global. Deşi problemele de pe piaţa transportului maritim există încă de la începutul acestui an, criza s-a adâncit cu atât mai mult cu cât apariţia noii variante a coronavirusului a impus o serie de controale mai stricte a vapoarelor venite din statele africane în ultima perioadă.

„Dacă la începutul anului 2021 costul transportului unui container standard de aproximativ 12 metri (40 feet) din China către Europa era de aproximativ 5.000 USD, acesta a ajuns în prezent la 22.000 USD, în unele porturi chiar la 28.000 USD. Aşadar, pentru încărcarea a 20 de tone de materie primă într-un con­tainer, costul transportului a crescut de la 250 de dolari/ tonă la 1.400 de dolari/tonă“, explică Alecsandru Rasidescu, CEO Stera Chemicals, distri­buitor şi importator de materii prime chimice.

România este una dintre cele mai afectate state de această criză, pentru că sunt importate cantităţi mai mici de marfă, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, ceea ce duce la costuri mai mari pentru operatorii econo­mici locali. De asemenea, un alt factor este reprezentat de faptul că există şi un deficit de nave mici care operează către porturi precum cel din Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO