Companii

Tranzacţia prin care reţeaua de farmacii Evofarm, cu 100 de unităţi în opt judeţe, preia farmacia Gifarm din Tecuci, aprobată de Consiliul Concurenţei

Tranzacţia prin care reţeaua de farmacii Evofarm, cu...

Autor: Cristina Bellu

09.06.2022, 14:54 409

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Marcos Provit, parte a grupului Evofarm, a preluat la sfârşitul lunii martie farmacia Gifarm din Tecuci, cu afaceri de peste 20 mil. lei.

“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, spun oficialii instituţiei.

Reţeaua Marcos Provit a încheiat anul 2021 cu afaceri de 161 milioane de lei, în creştere cu 20%, şi profit de aproape 3 mil. lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania este controlată de Andrei Isac şi Gabriel Neagu, arată datele de pe platforma confidas.ro. 

Farmacia Gifarm este deţinută de Pintilie şi Georgeta Bute, iar în 2021 a realizat o cifră de afaceri de 22,5 milioane de lei, plus 12% an/an,  potrivit datelor publice.

La nivel local tranzacţiile din retailul farmaceutic s-au realizat mai ales între marile reţele naţionale şi farmaciile independente sau lanţurile cu câteva zeci de unităţi la nivelul unui judeţ. Puţine au fost tranzacţiile între doi jucători de talie medie din piaţă.

În 2020, existau în total 8.045 de farmacii la nivel naţional, dintre care 27% reprezintă primii cinci jucători după numărul de unităţi. Retailul farmaceutic a ajuns la vânzări totale de 20,8 miliarde de lei anual, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cei mai mari jucători din piaţă sunt lanţurile de farmacii Catena, Dr. Max (Sensiblu), Help Net, Dona şi Ropharma, care controlează sute de unităţi la nivel naţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO