Companii

Tranzacţia prin care Smithfield preia producătorii români Elit şi Vericom a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei

Tranzacţia prin care Smithfield preia producătorii români Elit şi Vericom a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei

Autor: Mădălina Panaete

09.10.2017, 13:42 765

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care Smithfield România SRL achiziţionează Elit SRL şi Vericom 2001 SRL., tranzacţie semnată la finalul lunii septembrie. Smithfield România va prelua cele două companii de la antreprenorul Dorin Mateiu, dacă va primit acordul Consiliului Concurenţei.

Smithfield România SA face parte din grupul Smithfield Foods, Inc din SUA, care, la rândul lui, face parte din grupul WH Group Limited din China.

Acesta din urmă acţionează ca o companie de tip holding pentru investiţii, fiind implicat, în principal, în producţia de porci, producţia şi comercializarea de carne proaspătă  şi semi-procesată de porc.

În România, activitatea grupului Smithfield Foods, Inc. cuprinde, în principal, creşterea de porci şi comercializarea de porci vii, precum şi producerea şi comercializarea de carne proaspătă şi semi-procesată de porc.

Cea mai mare companie din grup în România, Smith­field Prod, a cărei activitate se în­vârte în jurul abatorului din Timiş, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 898 mil. lei ( circa 200 mil. euro) , în creştere cu 16% faţă de anul precedent, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Elit şi Vericom acţionează, în principal, în domeniul producţiei şi comercializării de preparate din carne şi de carne semi – procesată, precum şi în domeniul producţiei şi comercializării de carne proaspată, respectiv al comercializării de carne congelată. Elit a ieşit în prima jumătate a acestui an din insolvenţă, după aproape doi ani de reorganizare. Împreună, cele două companii au o cifră de afaceri cumulată de peste 90 mil. euro.

"În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. (21/1996), operaţiunea este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", explica reprezentanţii Consiliului Concurenţei. 

 
Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO