Companii

Tranzactie surpriza in imobiliare: belgienii au cumparat 60 de hectare in jurul Bucurestiului. A revenit vremea achizitiilor?

28.10.2009, 23:13 209

Compania belgiana Liebrecht & wooD, care detine centrulcomercial de tip outlet Fashion House de la iesirea din Militarispre Pitesti, a cumparat in acest an terenuri cu o suprafata decirca 60 de hectare in trei zone ale Bucurestiului, pentru care aplatit mai mult de 30 de milioane de euro din fonduri proprii.

Belgienii, care au vandut in ultimii ani parcul comercialMilitari Shopping si birourile Victoria Park din Baneasa pentrucirca 80 de milioane de euro, sunt printre putinii investitori caremerg acum impotriva curentului, cumparand terenuri cand nimeni nuconsidera ca preturile au ajuns la nivelul minim.

"In acest an am cumparat 60 de hectare de teren la iesirile dinBucuresti pentru proiecte de retail si pentru constructia unui noucentru comercial de tip outlet. In medie, pot spune ca am platitcirca 60 de euro/metrul patrat. Preturile pot spune ca au fostrezonabile, nu discount-uri de 50%, pentru ca astfel de reducerisunt doar pentru terenuri proaste", a declarat pentru ZF JohanRogiers, unul dintre fondatorii si actionarii companieibelgiene.

El spune ca a infiintat fondul inchis Liebrecht & wooDInvestment Fund, in care a atras si investitori externi, fond prinintermediul caruia va investi in Polonia, Rusia si Romania,capitalul initial disponibil depasind 100 de milioane de euro.

"Sunt atat de multi bani pe piata, iar lumea nu stie in ce sa-iinvesteasca. Din cate stiu, niciodata nu au fost mai multe economiiin Europa, iar depozitele bancare nu aduc venituri multumitoare, intimp ce bursele, bondurile, nu sunt tocmai sigure. Romania cusiguranta isi va reveni", spune Rogiers, motivand astfel decizia dea cumpara pe piata locala. In piata imobiliara se spune ca aproapeorice este la ora actuala de vanzare, dar nu sunt cumparatori.

"Am cumparat atat de la proprietari mici, de la investitori, catsi de la companii dezvoltatoare. Problema din ultimii ani a fost caun numar prea mare de investitori au cumparat terenuri, iar acum auprobleme. Noi tot timpul am fost mai conservatori", spune Rogiers.Belgianul afirma ca toate achizitiile de terenuri le finanteaza dinfonduri proprii, iar investitiile pe piata locala se vor concentrain retail, precum si in realizarea unui al doilea centru comercialde tip outlet, care va fi pozitionat in apropierea iesirii dinBucuresti spre Constanta. "Circa 95% din lotul pentru proiectul dinestul Bucurestiului a fost cumparat, am obtinut un PUZ si vomsolicita autorizatie de constructie. Nu am inceput comercializareaproiectului, dar pe langa outlet, putem include diferite alteconstructii, pentru un magazin de mobila, bricolaj si chiar unhipermarket. Consider ca acest teren este chiar mai bine pozitionatdecat cel din Militari", spune Rogiers, care nu intra in detaliiprivind zonele in care se afla restul terenurilor.

Liebrecht & wooD este o companie belgiana fondata de JohanRogiers, Patrick Van Den Bossche si Marc Lebbe, care mai detinetrei centre comerciale de tip outlet in orasele poloneze Gdansk,Sosnowiec si Varsovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO