Companii

Tranziţia energetică, un obiectiv atins? Solarul a trecut de cărbune pentru prima dată la nivelul UE, iar în România eolienele au bătut termocentralele. Ce urmează?

De la începutul anului, au fost emise ATR pentru proiecte eoliene de 490 MW, care ar urma să se lege la reţeaua Transelectrica, şi pentru solare de 622 MW.

Autor: Roxana Petrescu

11.05.2025, 10:41 1335

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

Circa 47% din producţia de energie la nivelul UE în 2024 au fost generate de solare, eoliene, hidro şi alte surse regenerabile. Alături de energie nucleară, ponderea energiei lipsită de emisii în total a ajuns la 74%, un record Pe plan local, energia eoliană a fost peste cea livrată de cărbuni, 67% din producţia de energie a României fiind energie lipsită de emisii Tranziţia energetică nu mai este o tendinţă, ci un obiectiv atins. Mai departe trebuie să urmeze investiţiile în stocare, reţele şi securitatea sistemelor energetice, pana de curent din Spania fiind cel mai elocvent exemplu.

„Tranziţia sec­torului e­ner­giei elec­trice din UE şi-a menţinut rit­mul în 2024, în ciuda condiţiilor politice şi economice dificile. Energia solară a crescut puternic şi a depăşit pentru prima dată ener­gia pe bază de cărbune. Un alt an de declin al cărbu­nelui şi gazului - al cincilea an consecutiv pentru gaz - a redus emisiile din sectorul energetic al UE la mai puţin de jumătate din vârful lor din 2007 şi a redus în continuare dependenţa de combustibilii fosili importaţi. Pe parcursul ultimului ciclu politic al UE au fost înregistrate progrese semnificative, însă acestea trebuie acce­lerate“, se arată în raportul European Elec­tricity Review 2025 realizat de consultanţii de la EMBER.

Astfel, producţia de energie solară a re­prezentat 11% din totalul generat la nive­lul UE, în timp ce ponderea cărbunelui în pro­du­cerea de energie electrică a ajuns la mai puţin de 10%. „Această tendinţă este ge­neralizată; energia solară este în creştere în toate ţările UE, în timp ce cărbunele de­vine din ce în ce mai marginal. Mai mult de jumătate din ţările UE fie nu au energie pe bază de cărbune, fie au o pondere mai mică de 5% în mixul lor energetic. Pentru a susţine creşterea energiei solare, sunt nece­sare o flexibilitate accelerată şi o electrificare inteligentă.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro