Companii

Trei miliarde de euro pe jocuri de noroc. Şi mai este loc de creştere

Trei miliarde de euro pe jocuri de noroc. Şi mai este loc de creştere

Din cauza crizei, românii au cheltuit mai puţin pe bilete loto şi pariuri sportive

Autor: Anca Barbulescu

20.03.2011, 23:47 146

Jocurile de noroc i-au determinat anul trecut pe cetăţeni săscoată în total din buzunar 3,15 miliarde de euro, după cumestimează Efthimios Papageorgiou, directorul pentru operaţiuniinternaţionale al furnizorului de sisteme pentru loterie şi jocuride noroc Intralot.

"Şi nu sunt luate în calcul cheltuielile din cazinouri",precizează el. Cea mai mare parte din sumă merge spre aparatele dejocuri de noroc, aşa-numitele terminale de videoloterie sau, învarianta populară, "păcănele", care înghit anual 2,5 miliarde deeuro, în timp ce alte 500 de milioane de euro sunt jucate peinternet, scrie revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro).

"Piaţa a rămas cât de cât constantă anul trecut, pentru că deşijucătorii deja existenţi au pariat sume mai mici, au venit alţiinoi, dornici de câştig, care au compensat", mai spune managerulIntralot, cu menţiunea că în zona pariurilor media zilnică este deun euro per jucător. Piaţa neagră a pariurilor şi jocurilor denoroc este însă egală cu cea legală, ceea ce înseamnă că statulromân pierde destul de mult din impozitele care ar trebui plătitepentru aceşti bani. Un mecanism mai bun de reglementare ar puteaînsă rezolva această problemă, crescând totodată şi veniturilecompaniilor din domeniu.

"Modelul altor ţări cu o piaţă neagră mai mică ar putea fiaplicat şi aici", spune Papageorgiou, dând drept exemplu Grecia, opiaţă de 11 miliarde de euro dintre care 6 miliarde de euro vin pecale legală, sau Italia, unde pariurile sportive cumulează anual4,2 miliarde de euro, la care se adaugă şi restul jocurilor denoroc cu 10 miliarde de euro, iar piaţa neagră este doar o treime.De la intrarea în România în 1992 şi până acum, Intralot a investitîn total pentru soluţii software, infrastructură şi service în jurde 150 de milioane de euro, dintre care o treime doar din 2008încoace, sumă care nu a fost recuperată până acum, dar pe caresperă să o amortizeze în următorii doi ani. Depinde în mare măsurăde veniturile Loteriei Române, cu care Intralot are un contractpentru furnizarea de hardware şi software. Ultimii doi ani n-aufost însă foarte favorabili din cauza crizei. Românii au cheltuitmai puţin inclusiv pentru bilete loto şi pariuri sportive,veniturile Loteriei Române s-au diminuat - în primele nouă luni din2010 afacerile au fost de 198,6 milioane de euro, cu 21% mai micifaţă de perioada similară din anul precedent, iar scăderea s-asimţit şi în afacerile Intralot.

Se explică, aşadar, de ce Intralot ia în calcul şi alte surse devenituri. Despre contractul Loteriei Române cu furnizorul desisteme pentru loterie şi jocuri de noroc s-a vorbit destul de multîn ultimii ani. Pus sub lupă de nenu­mărate ori, contractul, careinterzice furnizarea de soluţii hardware şi software pentru alţijucători de pe piaţa locală, dar şi intrarea directă a operatoruluigrec în România, urmează să expire peste doi ani. De la sineînţeles, prelungirea lui este de interes pentru Intralot pentru căar asigura astfel operaţiunile pe o piaţă care înseamnă spre 10%din cifra de afaceri a întreg grupului, de 903,6 milioane de euroîn 2009. Dacă se va întâmpla sau nu, rămâne deocamdată oloterie.

"Este prematur de spus ce va fi în 2013. Explorăm toateposibilităţile", spune Efthimios Papageorgiou. Un scenariu maiplauzibil ar fi stabilirea operaţiunilor aici, fie prin achiziţiaunui competitor din zona pariurilor, fie prin intrare directă."Lucrurile se schimbă destul de rapid. Vom vedea care vor ficondiţiile de piaţă şi reglementările din domeniu în 2013, criteriipe baza cărora vom lua o decizie", continuă managerul Intralot,fără a da alte detalii. În încercarea de a-şi rotunji încasările înRomânia, dar şi de a susţine revenirea pe creştere a Loteriei,compania a investit şi într-o reţea de agenţii loto în sistem defranciză. Anul trecut a inaugurat 30 în spaţii de câteva zeci demetri pătraţi, mizând pe câştiguri de 7% din vânzările de bileteloto 6/49, joker, noroc, loto 5/40 şi pronosport şi 15 sau 20%pentru lozuri, în funcţie de modul de aprovizionare şi decontare."Încă nu avem un plan concret de extindere a reţelei. Momentantestăm piaţa", spune Papageorgiou. Performanţele n-au fost însătocmai bune până acum, motiv pentru care Netman, compania deţinutăde Intralot care operează agenţiile, a şi închis deja câteva dintreele. Dar dacă se schimbă norocul, expansiunea viitoare ar trebui săse întâmple în acelaşi ritm ca şi până acum.

Urmează cazinouri?

N-ar fi complet exclus ca operaţiunile Intralot pe piaţa localăsă aibă legătură la un moment dat şi cu cazinourile. Companiatocmai a lansat în Italia un nou model de afaceri, un cazinouelectronic, unde nu vezi picior de crupier şi nici alţi angajaţi."Modelul ar avea însă destul de mult de furcă odată pornităcompetiţia cu miile de săli de jocuri din România. Şi dacă luăm încalcul cele 6.200 de aparate de jocuri de noroc din agenţii, chiarşi cu Loteria Română.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO