Companii

Trei procesatori de carne cu afaceri de 270 mil. euro/an au ajuns în insolvenţă

Trei procesatori de carne cu afaceri de 270 mil. euro/an...

Autor: Gabriel Razi

25.12.2014, 08:22 1280

Avicola Crevedia, grupul Marex din Brăila şi Elit din Alba, trei dintre cei mai mari procesatori de carne de pe pe piaţa locală, au ajuns în insolvenţă în acest an. Cele trei companii au afaceri cumulate de 270 milioane de euro annual şi se află între primii zece jucători pe segmentele de piaţă în care activează. Avicola Crevedia era unul dintre primii cinci procesatori de carne de păsare, Elit Cugir se lupta de la egal la egal cu liderii de pe piaţa mezelurilor iar Marex era al doilea crescător de porcine după chinezii de la Smithfield.

Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli controlat de libanezul Rami Ghaziri, a fost prima dintre cele trei care a cedat şi a ales calea insolvenţei. Compania avea afaceri de 86 milioane de euro, datorii de 50 milioane de euro şi aproape 600 de angajaţi.

Derapajul în insolvenţă al Avicola Crevedia a venit la puţin timp după ce Rami Ghaziri, a fost reţinut preventiv în urma implicării într-un scandal evaziune fiscală de zeci de milioane de euro alături de mai mulţi oameni de afaceri printre care şi Iustin Paraschiv, un alt antreprenor din industria cărnii.

Investitorii libanezi aveau la Crevedia o istorie de afaceri de nouă ani, făcându-şi intrrea în industria locală a cărnii de pasăre după ce au preluat ferme, abatorul şi o fabrică de furaje în Ploieşti de la firma Tec Miaco, aflată în procedură de faliment.

Grupul Marex, format din companiile Marex şi Vegetal Trading, unul dintre cele mai puternice din zootehnie şi procesarea cărnii a ajuns în acest an în insolvenţă cu datorii de peste 100 milioane de euro, nivel aproximativ egal cu încasările anuale ale grupului. Afacerea Marex, controlată de familiile Moraru, Lupaşcu şi Preda, a făcut şi primul pas către faliment la cererea administratorilor judiciari. Până în prezent nu s-a luat o decizie în legătură cu viitorul grupului care suferă pe fondul problemelor de lichiditate şi a gradului mare de îndatorare. Între timp brandul de mezeluri Marex, deţinut de omul de afaceri Marin Moraru, continuă să fie prezent pe rafturile magazinelor din retailul morder ca fiind produse de firma MIMBU din Brăila, o entitate fără notorietate şi care a fost înfiinţată în 2009. Această companie a cumpărat în 2013 terenuri, clădiri şi echipamente de la Marex.

Insolvenţa nu a ocolit nici tabăra lui Dorin Mateiu, proprietarul procesatorului de carne Elit din Alba. Grupul său, format din firmele Mercado şi Elit, au intrat în insolvenţă la propria cerere deşi în ultimii şase ani au cumult profituri nete de 34 milioane de euro iar la sfârşitul anului 2013 încasările cumulate ale celor două companii depăşeau 90 milioane de euro.

Trei din cei mai mari zece procesatori de carne de pe piaţa locală sunt acum în insolvenţă în contextul unei industrii acoperite aproape în totalitate de antreprenori români şi în care multinaţionalele şi-au făcut marginal simţită prezenţa.

Cel mai mare procesator de carne proaspătă de pe piaţa locală este concernul Smithfield iar în piaţa mezelurilor jocurile sunt făcute de CrisTim (Radu Timiş), Caroli Foods Group (familia libaneză El Solh şi Campofrio) sau Aldis (familia Naghi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO