Companii

Treizeci de persoane trimise în judecată la Constanţa, într-un caz de evaziune fiscală de 180 mil. euro

Treizeci de persoane trimise în judecată la Constanţa,...

Autor: Andreea Unturica, Cătălin Legănel

03.11.2014, 17:09 804

Potrivit DIICOT, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat din taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit, membrii grupării au creat, în perioada 2007 - 2011, un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, liderii grupului, un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari, au atras în gruparea infracţională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracţional şi care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist. Cea de-a doua categorie era constituită din societăţi comerciale de tip fantomă, înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat.

Societăţile de tip fantomă emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor fantomă în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat.

Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a membrilor acestei grupări se ridică la 680.576.589,15 lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Constanţa au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a celor 30 de inculpaţi, cazul fiind înaintat spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.

De asemenea, procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului şi au solicitat, prin rechizitoriu, arestarea preventivă a 23 dintre inculpaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO