Companii

Trenurile pentru CFR tripleaza afacerile Siemens

17.02.2003, 00:00 28

Siemens SRL, companie care reprezinta afacerile concernului german Siemens AG in Romania, previzioneaza pentru acest an o triplare a cifrei de afaceri comparativ cu 2002, cand a realizat 82 mil.euro si un profit de 300.000 euro.
Volumul afacerilor Siemens in Romania a ajuns anul trecut la 110-120 mil.euro, fiind inglobate activitatile a opt companii (inclusiv Siemens SRL).
"In acest an, tinta companiei noastre este o cifra de afaceri de 240 mil.euro. Compania noastra este intr-o faza de dezvoltare si va actiona agresiv pe piata romaneasca. Vom face pasi pentru a ne extinde afacerea", a declarat pentru Ziarul Financiar Dirk Tanzeglocke, director financiar al Siemens SRL.
Unul dintre "pilonii" importanti ai cresterii afacerilor la care se asteapta grupul german Siemens in Romania este contractul semnat anul trecut cu CFR Calatori, in valoare de 320 milioane euro, a mentionat Georg Rozinsky, directorul general al companiei Siemens SRL.
Contractul este cea mai mare afacere facuta dupa 1989 pentru industria feroviara de material rulant din Romania, si-si va produce efectul din plin inca din acest an.
CRR Calatori a achizitionat 120 rame automotor tip Desiro de la Siemens, livrarile de trenuri catre operatorul feroviar urmand sa aiba loc pana in 2007.
Din cele 120 de trenuri, 57 vor fi livrate din Germania, restul urmand sa fie asamblate in tara de catre partenerul desemnat de Siemens pe piata romaneasca, care este Astra Arad, potrivit ultimelor informatii.
Afacerea Siemens cu CFR Calatori ar putea fi mai mare, avand in vedere ca exista o optiune in contract pentru alte 104 trenuri, precum si realizarea mentenantei.
"Intentionam sa construim in acest an la Sibiu o fabrica de sigurante electrice, care va crea aproximativ 200 de locuri de munca in primul an. Productia va incepe in aproximativ sase luni - un an de zile", a spus Rozinsky. Investitia este estimata de oficialii Siemens la circa 1-2 mil.euro.
Pe piata echipamentelor de inalta tensiune, evaluata de specialisti la circa 150 mil. euro, Siemens are o cota de 40%, potrivit oficialilor companiei. Grupul german este bine pozitionat si pe segmentul echipamentelor de medie si inalta tensiune, unde detine o cota de 20 - 25% din piata interna si unde concureaza cu ABB, Alstom, VA Tech sau Schneider. Oficialii grupului german estimeaza vanzarile anuale pe piata echipamentelor de tensiune medie din Romania la aproximativ 60 - 80 mil.$, in timp ce vanzarile de echipamente de joasa tensiune ajung la 100 - 120 mil. $.
"Caracteristica pietei romanesti de energie este cererea mare de echipamente, de modernizari, sunt proiecte mari in joc. Castigarea a doua, trei proiecte mari poate fi determinanta pentru cresterea cotei de piata", explica seful Siemens SRL.
Potrivit acestuia, o delegatie Siemens a fost in Romania pentru a identifica oportunitati de afaceri in domeniul energie si transporturilor.
"Pentru afacerea noastra, aceste domenii prezinta potentialul cel mai mare. Exista multe proiecte pe piata, din care putine isi gasesc finalizarea. In sectorul transporturilor am facut un pas enorm prin semnarea contractului cu CFR Calatori. In sectorul energetic, privatizarea distributiei de electricitate este asteptata de furnizorii de echipamente, care spera astfel sa le creasca vanzarile", afirma Georg Rozinsky.
Piata energetica are un potential foarte mare, nevoia de echipamente, fiind estimata la 3 mld. $, din care proiectele acopera 700 mil. $.  "Companiile romanesti trebuie sa-si caute finantare pentru proiectele lor, uneori chiar pe piata externa. Acestea trebuie sa aiba o imagine buna, sa primeasca un rating. Trebuie sa creem in Romania o piata de investitii", sustine Rozinsky.
Grupul Siemens activeaza pe  piata romaneasca de aproape un secol, cu toate ca actualul "creier" al afacerilor grupului german - Siemens SRL activeaza din octombrie 2000. Compania are activitati in domeniul tehnicii medicale, industrie, energie, transporturi sau comunicatii mobile si opereaza prin intermediul altor 7 companii - Emcom SRL, Siemens Tehnica Feroviara SRL, Siemens VDO Automotive, PSE Romania SRL, Siemens Business Services SRL, OSRAM Romania SRL  si Siemens Motor Systems SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO