Companii

Tribunalul a decis.Mic.ro, pariul din retail al lui Patriciu, a intrat în insolvenţă. Urmează reorganizarea sau falimentul?

Tribunalul a decis.Mic.ro, pariul din retail al lui Patriciu, a intrat în insolvenţă. Urmează reorganizarea sau falimentul?

Pentru a deveni francizat Mic.ro trebuia achitată iniţial o garanţie de 7.000 de euro. Partenerul francizat primea în schimbul sumei magazinul utilat, cu marfă şi cu chiria plătită. El trebuia să vină doar cu angajaţii şi cu managementul unităţii. Ideea iniţială a lui Patriciu presupunea că toate magazinele vor fi în final oferite în franciză. Această idee nu a prins însă la fel de bine pe cât a sperat Patriciu, astfel că dintr-un total de 850 de magazine doar 10% erau în franciză.

Autor: Cristina Roşca

20.02.2012, 00:07 1572

Insolvenţa Mic.ro a fos cerută de Patriciu marţi, 14 februarie, la Tribunalul Bucureşti.

Ultimul cuvânt de spus îl vor avea creditorii. Lanţul de magazine Mic.ro, pen­tru care Tribunalul Bu­cureşti a aprobat la finalul săptă­mânii trecute intrarea în insolvenţă, are în pre­zent două posibile soluţii, intrarea în faliment sau reor­ga­nizarea conform unui plan stabilit împreună cu administratorul judiciar şi aprobat de cre­ditori.

RVA Insolvency Specialists, compania lui Arin Stănescu, a fost numită adminis­tra­tor judiciar pentru Mic.ro. Compania este cel mai experimentat lichidator şi adminis­trator judiciar de pe piaţa locală.

Retailerii români intraţi în ultimii ani în insol­venţă, printre care Leondardo şi Flanco, au optat pentru reorganizare.

Procesul, care se poate întinde pe o du­ra­tă de ma­xi­mum trei ani - poate pre­su­pune în­chi­de­rea ma­ga­zi­ne­lor nepro­fita­bile şi adop­ta­rea altor măsuri pentru redu­ce­rea cos­tu­ri­lor. În cazul Mic.ro însă, întreaga re­ţea de ma­ga­zine este în­chi­să după ce fur­ni­zorii nu au mai alimentat cu marfă sutele de unităţi. În cazul unui proces de reor­ga­ni­zare, compania intrată în insolvenţă trebuie să vină cu capital nou ("fresh money"). Planul de reorganizare pentru un retailer este construit de acesta împreună cu ad­mi­nis­tratorul judiciar, iar ulterior este aprobat de creditori. Aceştia din urmă aprobă planul în cazul în care realizează că reorganizarea companiei reprezintă pentru ei o şansă în plus de a recupera banii ce le sunt datoraţi.

A doua soluţie posibilă este intrarea în faliment. În urma acestei decizii, creditorii vor fi cei care îşi vor împărţi activele debitorilor. Primii care îşi vor putea recu­pera banii vor fi creditorii garantaţi (ex. băncile), salariaţii, bugetul şi chirografarii.

Cui ar putea datora Patriciu bani?

În cazul Mic.ro, ale cărei datorii se ridică potrivit oficialilor companiei la circa 160 mil. euro, creditorii se pot înscrie la start până pe 2 aprilie, potrivit hotărârii Tribunalului Bucureşti.

La masa credală s-ar putea înscrie, potrivit ZF, băncile, insitituţiile statului, furnizorii, proprietarii de spaţii, francizaţii şi salariaţii. Băncile l-au finanţat pe omul de afaceri Dinu Patriciu care deţine Mic.ro cu 45 de milioane de euro în perioada 2010-2011. Banii au fost primiţi de la BCR, UniCredit Ţiriac Bank, BRD, Raiffeisen şi UniCredit Leasing, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Potrivit aceleiaşi surse, în cazul mai multor credite Patriciu a garantat cu vânzările magazinelor Mic.ro şi cu con­turile acestora.

La masa credală se vor înscrie şi furnizorii care i-au livrat marfa pentru magazinele Mic.ro şi care nu şi-au primit banii. Pe numele companie sunt circa 20 de dosare de insolvenţă depuse. O parte dintre acestea şi-au retras cererea după ce au primit banii datoraţi. Alte companii încă aşteaptă.

Există de asemenea posibilitatea ca nici proprietarii de spaţii închiriate de Patriciu pentru Mic.ro să nu îşi fi primit banii şi nici dările la stat să nu fi fost achitate. Pe listă s-ar putea înscrie şi salariaţii dacă nu şi-au primit salariile.

În acest context, creditorii va trebui să decidă cum îşi pot recupera mai repede banii de la Mic.ro. În cazul în care se decide reorganizarea businessului, lanţul de magazine trebuie refinanţat, iar furnizorii convinşi să reia relaţiile cu condiţia să îşi poată recupera ulterior banii. De asemenea trebuie convinşi şi proprietarii spaţiilor - în cazul în care aceştia nu şi-au primit banii - să continue co­la­borarea. Lanţul de magazine Mic.ro a închis toate cele 850 de unităţi - numărul ma­xim deţinut - după ce furnizorii nu au mai livrat marfă, iar rafturile s-au golit treptat. Patriciu anunţase iniţial planuri pentru 3.000 de unităţi Mic.ro fixe şi mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO