Companii

Turabo asteapta scaderea chiriilor pentru a deschide 20 de cafenele anul viitor, o parte dintre ele in afara tarii

Turabo asteapta scaderea chiriilor pentru a deschide 20 de cafenele anul viitor, o parte dintre ele in afara tarii

Tudor Niculescu, proprietarul Turabo: Chiriile vor scadea si asta va constitui un avantaj pentru multi operatori, nu doar din piata cafenelelor, dar va exista si problema cash-ului. Poate sa scada chiria, dar daca nu ai bani sa te dezvolti, ci doar ca sa iti sustii functionarea, nu faci nimic. Anul viitor, cine va avea bani de dezvoltare va reusi.

03.12.2008, 16:40 71

"Planul vizeaza 20 de cafenele pentru anul viitor, cu deschidere obligatorie in afara tarii. Prima data vom lansa o singura unitate si in functie de ce impact va avea, ne vom focusa pe extinderea internationala, mai ales ca in Romania ne-am dezvoltat mai rapid decat s-a maturizat piata, si tinand cont ca suntem deja prezenti in cea mai mare parte a oraselor trebuie la un moment dat sa mai facem si o pauza. Din cele 20 de cafenele este posibil ca cinci sa fie deschise in straintatate ceea ce ne-ar asigura mai multe posibilitati de crestere", a declarat pentru ZF proprietarul Turabo.

Niculescu considera ca 2009 va fi un an mai slab decat ultimii cinci in care a extins brandul Turabo pana la 40 de locatii, dar prevede o scadere a nivelului chiriilor pentru spatiile comerciale, factor suficient de important pentru dezvoltarea unui astfel de business.
"Chiriile vor scadea si asta va constitui un avantaj pentru multi operatori, nu doar din piata cafenelelor, dar va exista si problema cash-ului. Poate sa scada chiria, dar daca nu ai bani sa te dezvolti, ci doar ca sa iti sustii functionarea, nu faci nimic. Anul viitor, cine va avea bani de dezvoltare va reusi", spune omul de afaceri care adauga ca are deja pusi deoparte banii pentru cele 20 de cafenele, fara sa apeleze la credite bancare.
Pentru anul viitor compania estimeaza afaceri de pana la 22 de milioane de euro, fata de nivelul de 15 mil. euro din acest an, cea mai mare contributie venind din partea noilor cafenele.
"Daca nu vom deschide nicio cafenea, vanzarile vor scadea, pentru ca locatiile existente este posibil sa inregistreze o scadere de 10%-15%. Trebuie sa compensam astfel prin deschiderea de noi locatii si prin taierea costurilor. In 2009 ajungem la renegocierea contractelor pentru sase unitati, moment foarte bun pentru a scadea costurile. Si la locatiile care nu sunt la scadenta vom incerca sa renegociem chiria pentru ca multe contracte au fost semnate in momentul in care piata de real estate era foarte euforica si chiriile erau mari", explica Niculescu.
Din cele 20 de cafenele Turabo care urmeaza sa fie deschise, 60% vor fi amplasate in Bucuresti. Pentru o parte dintre acestea compania este in discutii avansate cu proprietarii spatiilor comerciale sau a semnat deja contractele de inchirie.
"Vom deschide in Piata Unirii, avem un agreement si pentru Cocor Luxury Store, proiect pe care-l vad a fi unul dintre cele mai bune centre comerciale, daca dezvoltatorul va atrage brandurile pe care si le-a propus si lucram pentru un contract pe strada Decebal", spune Niculescu.
Cu toate ca isi mentine conceptul deschizand majoritatea cafenelelor in locatii stradale, Turabo a purtat discutii si cu cateva centre comerciale din Bucuresti, dar chiriile asemanatoare celor de pe arterele comerciale l-au determinat pe actionar sa amane decizia unei intrari mai agresive in malluri.
Ultimele luni ale anului nu au adus schimbari majore in afacerea Turabo, singurele modificari de comportament ale clientilor simtindu-se in centrele de evenimente ale companiei.
"Companiile au fost mai cumpatate in a-si alege evenimentele sau in a-si face bugetul pentru un eveniment. Nu am avut mai putini clienti, dar s-a simtit o modificare a criteriilor pe care companiile le folosesc in alegerea unei locatii", adauga proprietarul Turabo. In cafenele schimbarile se vor vedea la anul, cand, spune Niculescu, nota de plata intr-o cafenea, care ajunge la 3-4 euro, va scadea cu 10%-15%, chiar daca numarul clientilor va ramane aproximativ acelasi.
Comparativ, in restaurantele unde nota de plata poate ajunge la 15-20 de euro, clientii vor veni in numar mult mai mic decat pana acum, chiar daca vor cheltui aceleasi sume pentru mancare. Niculescu elimina din start un scenariu negativ legat de inchiderea a jumatate din cafenele sale. "Marja de profitabilitate la o cafenea nu e de 5%, asa ca daca vor scadea vanzarile, in cel mai rau caz nu vom avea profit un an de zile, sau nu ne vom dezvolta, incercand sa inchidem unitatile neprofitabile, dar nu cred ca anul va fi atat de slab", asigura Niculescu.
Singurele motive pentru care planul de extindere al Turabo nu se va realiza ar fi cresterea chiriilor si reducerea la jumatate a incasarilor, situatie pe care deocamdata proprietarul lantului de cafenele nu o ia in calcul. In prezent o cafenea aduce venituri anuale intre 200.000 de euro si 800.000 de euro, in functie de zona in care este amplasata sau de locurile de care dispune.
Achizitia unui alt lant de cafenele nu mai este o prioritate pentru compania Turabo, chiar daca in ultimele luni a purtat discutii cu cativa proprietari. "Nu este avantajos sa cumperi locatii care au deja semnate contracte de inchiriere foarte mari. Prefer sa inchiriez spatii la preturi mai mici si sa-mi deschid propriile cafenelele. Toata lumea vinde pentru ca nu le merge afacerea, ceea ce inseamna ca nici zonele in care au deschis nu sunt bune", afirma Niculescu.
Nici despre vanzarea brandului nu mai poate fi vorba in urmatorii doi ani. Tudor Niculescu a refuzat la sfarsitul lunii noiembrie oferta de preluare a cafenelelor sale de catre un jucator international de pe piata cafelei, ceea ce inseamna ca in urmatorii doi ani omul de afaceri se va focusa pe dezvoltarea retelei.
"Pe langa asta, din 15 ianuarie voi demara procesul de constructie pentru hotelul de cinci stele din Bucuresti, proiect in care ma implicam indiferent daca vindeam sau nu cafenelele, iar din vara lui 2009 voi incepe constructia unui hotel in Busteni", a continuat omul de afaceri care este implicat si in afaceri imobiliare, ultima constructie urmand sa inceapa in februarie pe Mircea Voda din Capitala.
Hotelul din Bucuresti, situat in apropierea Pietei Universitatii si a carui investitie in teren si constructie ajunge la 8 milioane de euro, va avea in jur de 40 de camere si se va deschide cel mai probabil sub brandul Turabo, lucrarile urmand sa fie finalizate in decembrie 2009. Hotelul din Busteni a fost gandit ca un Resort care sa se intinda pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, care va cuprinde intre 300 si 400 de camere, dar si numeroase alternative de petrecere a vacantelor la munte. In prezent compania lucreaza la proiecte si autorizatii de constructii, drept pentru care bugetul nu a fost finalizat inca.
Turabo, care a ajuns in topul celor mai mari lanturi de cafenele din Europa de Sud-Est, dupa CoffeeHeaven, concureaza direct pe piata locala cu lanturile Centro, Costa Caffe, City Cafe sau Cafepedia, al caror numar de cafenele nu il ajung insa pe cel al retelei Turabo.
 
  • Nota de plata intr-o cafenea, care ajunge la 3-4 euro, va scadea in 2009 cu 10%-15%, chiar daca numarul clientilor va ramane aproximativ acelasi
  • Marja de profit a unei cafenele nu ajunge la 5%
  • O cafenea aduce venituri anuale intre 200.000 de euro si 800.000 de euro
  • Daca nu va extinde reteaua, vanzarile Turabo ar putea scadea cu 10-15%
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO