Companii

Turbomecanica ar putea restaura Coloana Infinitului

28.07.2000, 00:00 45



Firma bucuresteana din industria aeronautica Turbomecanica, cotata la Bursa de Valori, are sanse mari sa castige licitatia pentru lucrarile de restaurare a monumentului lui Brancusi Coloana fara Sfarsit, societatea fiind desemnata, in urma unei licitatii, numarul unu pe lista firmelor intrate in competitie.

Primarul municipiului Targu-Jiu, Florin Carciumaru, a declarat ca Banca Mondiala (BM) , finantatorul proiectului, va primi, cel mai tarziu luni, procesul verbal incheiat de comisia de licitatie, pentru a-si da ultimul accept.

Un eventual refuz al BM in privinta Turbomecanica va oferi unei alte firme din Bucuresti, Aeroteh - clasata pe pozitia a doua la licitatie si de asemenea cotata la bursa - sansa de a semna contractul de restaurare cu Ministerul Culturii.

"Cea mai mare parte a restaurarii o reprezinta refacerea rezistentei stalpului central al monumentului si refacerea modulelor. Au fost selectate trei firme din domeniul aeronauticii, Turbomecanica, Aeroteh si Sulzer Metco, pentru ca acestea efectueaza in mod frecvent restaurari ale paletelor de la turbinele de elicopter, care suporta o sarcina mult mai mare", a declarat Dan Ciceu, coordonatorul proiectului din partea Ministerului Culturii.

El a refuzat sa precizeze valoarea contractului, mentionand insa ca finantarea acestuia va fi asigurata in proportie de 80% din sursele BM si in proportie de 20% din bugetul de stat. Oficialii Turbomecanica nu au putut fi contactati, fiind plecati la salonul aviatic de la Farnborough.

Banca Mondiala a acordat Romaniei acum doi ani un imprumut de 4,9 milioane de dolari, pe o perioada de 20 de ani, pentru restaurarea unor monumente din patrimoniul cultural, printre care Coloana Infinitului.

Turbomecanica mai este detinuta de stat in proportie de 62,54%, FPS nereusind inca sa vanda pachetul pe care il detine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO