Companii

Turismul local, printre codasii lumii ca pondere in PIB, dar pe primele locuri ca potential de crestere

Turismul local, printre codasii lumii ca pondere in PIB, dar pe primele locuri ca potential de crestere

Click pentru imaginea intreaga

03.04.2008, 20:04 123

Anul trecut, agentiile de turism, hotelurile si restaurantele se numarau printre unitatile care aveau cel mai mic nivel al salarizarii. Astfel, in industria hoteliera si cea a restaurantelor, salariul mediu era de 195 de euro in 2007, sub media pe economie de 313 euro pe luna, fiind astfel cel mai slab remunerat sector de activitate.
In cazul agentiilor de turism, salariul mediu a fost in 2007 de 445 de euro pe luna, mult in urma unor sectoare cum ar fi transporturile aeriene, industria tutunului sau cea a petrolului. Cu toate acestea, dinamica de crestere a fost printre cele mai accentuate, consemnandu-se un ritm de 31% pe segmentul agentiilor de turism si de 27% pe partea de hoteluri si restaurante.
Chiar daca anul acesta numarul anagajatilor din turism va ajunge la 304.000 de persoane, cu aproape 10.000 mai mult comparativ cu 2007, adica 3,5% din totalul fortei de munca din Romania, un job in industria ospitalitatii este privit ca o optiune de ultim rang din cauza salarizarii.
Castigurile mici duc la pierderea unor buni manageri care prefera sa munceasca in afara, se arata intr-un studiu elaborat de World Travel and Turism Council (WTTC).
Practic, o situatie similara se inregistreaza la nivelul incasarilor pe care le aduce turismul pe plan local.
Rata de crestere a veniturilor din turism plaseaza Romania pe primele locuri din cele 176 de tari luate in calcul, ajungand anul acesta la 8,1%.
Cu toate acestea, incasarile directe din turism sunt estimate sa ajunga anul acesta la un nivel de 3,6 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), adica circa 2,2% din PIB, ceea ce plaseaza Romania printre ultimele locuri in functie de ponderea veniturilor din turism in totalul PIB-ului, potrivit datelor cuprinse in cel mai recent studiu elaborat de WTTC.
Tinand cont de faptul ca activitatile din turism au un impact major si asupra altor industrii, valoarea totala a incasarilor va ajunge anul acesta la 9,3 miliarde de dolari (5,76 miliarde de euro), echivalentul a 5,8% din totatul PIB-ului estimat pentru anul acesta. Acest rezultat plaseaza Romania pe locul 149.
Rata de crestere va fi 9,3%, ceea ce va plasa Romania pe locul 6 din cele 176 de tari. In ceea ce priveste numarul de salariati, acesta va ajunge la 600.000 de persoane anul acesta tinand cont si de activitatile indirect legate de activitatea de turism, ceea ce reprezinta 6,9% din totalul angajatilor la nivel national. O mare parte din aceste cresteri sunt generate de investitiile anuntate in noi unitati hoteliere. Astfel, potrivit celor mai recente informatii, in 2008 vor fi puse in functiune 16 unitati hoteliere calasificate de la trei stele in sus in provincie. La un numar mediu de camere, aceste investitii aduc 2.400 de camere noi pe piata.
Totodata, doar pe piata din Bucuresti vor fi deschise anul acesta 2.000 de noi camere de hotel, de patru, respectiv cinci stele, care practic vor insemna o crestere cu 50% camerelor existente in acest moment pe cele doua segmente.
Studii din 2006 ale WTTC indica mai multe motive care stau la baza ponderii reduse a turismului in totalul PIB-ului.
Pornind de la lipsa de interes a clasei politice pentru dezvoltarea acestui segment, lipsa studiilor si cercetarilor de marketing adecvate, pana la infrastructura neadecvata si lipsa de informatizare a sistemelor, in special in zonele rurale, toti acesti factori reduc drastic incasarile din turism.
In studiile WTTC se mai precizeaza ca turismul local este inca atacat de o sezonalitate puternica, fapt care directioneaza majoritatea incasarilor spre Litoral.
Strategiile propuse sunt dezvoltarea turismului rural, al zonei de conferinte, intalniri si expozitii, al turismului montan, al celui de tratament, precum si a turismului de promovare a unor orase precum Sighisoara, Brasov sau Sibiu.
Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, un alt factor care greveaza incasarile locale din turism este si faptul ca pe plan local nu exista know how-ul necesar pentru a-i determina pe straini sa cheltuiasca mai mult in Romania.
In timp ce romanii se duc si cheltuiesc in Grecia de exemplu de zece ori mai mult decat un turist german, pe plan local lipsa atractiilor care sa scoata bani din buzunarele turisti straini diminueaza semnificativ veniturile posibile.
Studiul WTTC prezinta si perspectivele de crestere ale turismului local intr-un interval de 10 ani pornind comparativ cu anul de referinta 2008. Astfel, valoarea veniturilor obtinute din turism direct vor ajunge la o valoare de
9 miliarde de dolari (5,58 miliarde de euro) in 2018, consemnand un ritm de crestere anual de 7,8%, in timp ce numarul angajatilor va ajunge la 376.420.
La nivelul tuturor sectoarelor de activitate care sunt afectate indirect de sectorul turismului, veniturile vor ajunge la 21 de miliarde de dolari (13,02 miliarde de euro) in anul 2018, cu un ritm de crestere anual de 6,7%, iar numarul de salariati va fi de 705.000 de oameni. Investitiile de capital estimate pentru anul acesta sunt in valoare de 2,7 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro), urmand ca pana in anul 2018 aceasta valoare sa se dubleze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO