Companii

Turismul şi aviaţia în 2022. Cel mai aşteptat an nu a adus revenirile aşteptate pentru operatorii din turism, însă investiţiile au continuat şi apetitul oamenilor de a călători a fost ridicat

Turismul şi aviaţia în 2022. Cel mai aşteptat an nu a...

Autor: Miruna Diaconu

27.12.2022, 11:06 603

2022 a fost cel mai aşteptat an de către operatorii din turism, însă apetitul de a călători s-a manifestat pentru vacanţele în afara ţării. Unităţile de cazare locale nu au revenit la nivelul prepandemic, însă anul 2023 ar putea veni cu rezultate mult mai bune. Turismul a beneficiat şi anul acesta de noi investiţii, pe lângă hotelurile deschise, au fost anunţate alte investiţii care vor fi finalizate în următorii ani. Grupul hotelier Accor are una dintre cele mai rapide expansiuni pe plan local, mergând cu brandurile sale şi în oraşele mai mici ale ţării.

♦ Primul hotel de cinci stele sub un brand internaţional din Cluj-Napoca

Cu o amânare a deschiderii de câteva luni, hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca, primul hotel de cinci stele sub un brand internaţional, a fost inaugurat în luna iulie a acestui an după o investiţie de 22 milioane euro. Proiectul a fost dezvoltat de Winners Park Invest, companie controlată indirect de Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania. Radisson Blu Hotel Cluj-Napoca are 149 de camere de diverse tipuri, de la camere standard şi superioare până la apartamente şi zone VIP.

♦ Inaugurarea hotelului Radisson Blu Braşov

Radisson Blu Aurum a fost inaugurat în acest an după o  investiţie de 17 milioane de euro, pe locul fostei clădiri Palatul Telefoanelor de pe Bd. Eroilor din Braşov. Vechea clădire, construită în anii 1930 şi aflată într-un grad avansat de degradare, a fost reabilitată şi transformată într-un hotel de cinci stele. Hotelul este construit de antreprenorii locali Ramona şi Răzvan  Neamţu, proprietarii Ra-Ra Group.

♦ Primul an fără restricţii, dar în continuare cu scăderi

Sezonul de vară din acest an nu a fost printre cele mai bune în contextul în care turiştii români au preferat să îşi facă vacanţele în afara ţării, fiind prima vară din ultimii doi ani ani fără restricţii. Apetitul de a călători în afara ţării a fost atât de mare, încât unităţile de cazare de pe litoral au înregistrat scăderi ale veniturilor. În primele zece luni din acest an, circa 9,6 milioane de turişti s-au cazat în unităţile de cazare locale, ceea ce înseamnă o scădere de 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

♦ Record ale sumelor alocate pentru vacanţele în străinătate

Anul acesta, românii vor cheltui peste 6 miliarde de euro pe vacanţele în străinătate, ceea ce reprezintă un record. în primele zece uni din acest an, românii au cheltuit 5,9 mld. euro pe vacanţele în afară, astfel că apetitul de a călători în afara ţării a fost foarte mare după doi ani în care nu prea au putut pleca în vacanţe.

♦ Criza aviatică din Europa

În perioada 2020-2021, companiile aeriene şi cele conexe, precum firmele de handling, au renunţat la o parte din personal pentru că veniturile au scăzut drastic ca urmare a restricţiilor impuse călătoriilor şi ca urmare a declinului puternic al traficului. în acest an însă, odată ce multe ţări au renunţat la majoritatea restricţiilor, oamenii au vrut să plece cât mai mult.  Astfel, lipsa personalului din domeniul aviaţiei a devenit vizibilă în toată lumea, pe aeroporturi domnind un adevărat haos. Lipsa de personal şi creşterea semnificativă a cererii au dus la anulări de zboruri, întârzieri mari ale curselor aeriene, cât şi la pierderea bagajelor pasagerilor.

Pe aeroportul Otopeni, companiile de handling care activează pe acest terminal, mai exact patru firme, au renunţat în ultimii doi ani la circa 600 de angajaţi, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor publice.

♦ Căderea Blue Air

Industria aviatică locală a întâmpinat o nouă provocare în toamna acestui an – căderea Blue Air. Odată cu anularea tuturor zborurilor operate de către Blue Air începând cu 6 septembrie, piaţa locală a fost perturbată, cu sute de mii de călători afectaţi, dar şi cu sloturi lăsate libere.

Blue Air are datorii cumulate de 230 milioane euro, datele fiind valabile până în luna septembrie a acestui an, suma în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

În timpul pandemiei, Blue Air a primit un ajutor de stat în valoare de 300 milioane lei, iar una dintre garanţiile creditului era ca statul să preia 75% din acţiunile companiei în situaţia în care aceasta nu ar mai fi putut rambursa datoriile. Astfel, statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acţiunile Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020. Preluarea acţiunilor vine după ce compania nu a plătit nici măcar o rată a creditului.

♦ Traficul aerian mai are de aşteptat până să revină la nivelul prepandemic

În perioada ianuarie – octombrie, circa 15,7 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile locale, în scădere cu 11% faţăde perioada similară din 2019. Traficul aerian va putea reveni la nivelul din 2019 abia anul următor.

♦ Primul an fără Intercontinental

Compania hotelieră Intercontinental, cea care administrează hotelul de cinci stele din Bucureşti, a încheiat contractul de colaborare cu IHG Hotel & Resorts, proprietarul mărcii Intercontinental. Ultimul contract încheiat între cele două părţi a fost în 2006, când compania care administrează hotelul şi lanţul ce deţine brandul internaţional au făcut trecerea de la contractul de tip franciză la un contract de management. Hotelul din Piaţa Universităţii funcţionează în prezent sub un nou nume – Grand Hotel Bucharest.

Cu toate acestea, brandul Intercontinental va reveni de la 1 ianuarie 2023, însă sigla va fi amplasata pe clădirea hotelului Athenee Palace.

♦ Hunedoara pe lista investitorilor în hotelările

Werk Hotel & Spa, un hotel de patru stele, a fost deschis în urma unei investiţii de 6,5 milioane euro în Hunedoara în luna august a acestui an. Proprietarii hotelului sunt Carmen şi Lucian Hărău, care au mai multe businessuri locale printre care şi un restaurant şi un centru de evenimente. Carmen Hărău este fost parlamentar de Hunedoara din partea Partidului Naţional Liberal. Hotelul se află la 50 m de Casteul Corvinilor, iar construcţia a început în 2017 şi a fost finalizată trei ani mai târziu. Hotelul a început activitatea în iulie anul acesta, însă doar în regim de rezervare privată prin organizarea de evenimente. Pentru publicul larg, Werk şi-a deschis uşile din data de 4 august.

♦ Rin Grand, din hotel în bloc de locuinţe

Rin Grand Hotel, hotelul din sudul Bucureştiului, de lângă târgul de maşini Vitan, o investiţie de 60 mil. euro, care stârnea controverse la lansarea din 2007, când era anunţat ca „cel mai mare hotel din Europa“, s-a închis pentru turişti şi va fi convertit integral în apartamente. La lansarea în 2007, fraţii Negoiţă erau încrezători că cele 1.460 de camere vor fi bine primate de piaţă şi că hotelul Rin Grand Hotel va deveni profitabil în doar câţiva ani. în 2012, doar o treime din capacitatea totală de cazare mai funcţiona în regim hotelier, restul fiind transformată în apartamente care au fost scoase la vânzare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO