Companii

Turişti din Spania, Anglia, China, Japonia, la târgul de Crăciun de la Sibiu. Comerciant: Mai avem de lucru pentru a ajunge la nivelul altor capitale, precum Budapesta sau Viena, dar suntem pe drumul cel bun

REPORTAJ

galerie foto

galerie foto

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.12.2018, 19:55 572

Între tarabe cu decoraţiuni de sărbători, prăjituri de casă, preparate tradiţionale şi o sumedenie de cadouri, toate înmiresmate de aburii vinului fiert cu portocale din abundenţă, peste o sută de curioşi se plimbau luni seară la târgul de Crăciun din Piaţa Mare a Sibiului. Printre ei, atât turişti români, cât şi străini, unii veniţi în România special pentru târgurile de Crăciun autohtone.

„Este al doilea an când venim aici, la târgul de Crăciun. Este mult mai frumos anul acesta faţă de anul trecut. Am mai văzut şi târgul de la Munchen şi mi se pare că seamănă cu acesta de la Sibiu”, spune Daniel Ruiz, un cetăţean spaniol din Mallorca venit în România în urmă cu un an. El spune că, într-o singură zi, a cheltuit la târg circa 60 de lei.

La tarabele cu mâncare şi băuturi, cozile sunt cele mai mari, în special la standurile cu vin fiert, mai ales în condiţiile în care temperaturile nu trec de zero grade, poate chiar şi mai puţin, iar câteva înghiţituri din licoarea fierbinte pun sângele în mişcare şi dezgheaţă cheful de cumpărături al turiştilor. Un pahar de vin fiert costă între 5 şi 7 lei, unul de ceai sau de ţuică este circa 3 lei, o porţie de cartofi prăjiţi 5 lei, iar un sandvici 6 lei.

„Am fost şi în alte ţări la târguri de Crăciun, iar ce am remarcat aici este că sunt foarte multe produse hand-made. Aici miroase într-adevăr a Crăciun, datorită turtei dulci şi alunelor prăjite. Cred că mai avem puţin de lucru pentru a ajunge la nivelul altor capitale, precum Budapesta sau Viena, dar suntem pe drumul cel bun”, spune Alexandra Cristea, o comerciantă de la târgul din Sibiu.

Ea vinde ornamente de Crăciun, agende din lemn şi semne de carte confecţionate manual. Preţurile variază între 5 lei pentru un magnet de frigider, 7 lei un semn de carte, 30 de lei pentru o agendă din lemn şi 35 de lei pentru decoraţiuni de pus pe perete.

„În weekend e mai plin târgul, dar în timpul săptămânii e mai goluţ. Am avut turişti din Spania, din Israel, din China şi din Japonia. Sunt mulţi care au venit la Alba Iulia cu ocazia Centenarului şi au trecut şi prin Sibiu”, mai spune Alexandra Cristea.

Ediţia din acest an a Târgului de Crăciun de la Sibiu marchează faptul că România va deţine în 2019 preşedinţia Consiliului Uni­unii Europene, astfel că pe o parte din zidurile clădirilor din Piaţa Mare se proiectează urări de „Sărbători fericite!” în majoritatea limbilor din lume.

„În weekend vin cei mai mulţi turişti, atât străini, cât şi din ţara noastră. Târgul s-a deschis pe 15 noiembrie şi durează până pe 3 ianuarie. Este al treilea an în care vin aici, eu sunt din Braşov. Weekendul cu 1 decembrie a fost bun”, spune Ana din Braşov, o comerciantă care vinde dulciuri de casă la târgul de Crăciun din Sibiu.

Tot în Piaţa Mare, integrat în târgul de Crăciun, se află şi un patinoar în aer liber, care va rămâne deschis pe întreaga perioadă a târgului şi care sporeşte numărul potenţialilor cumpărători.

„În zilele de weekend, avem vânzări de 2.000-3.000 de lei, faţă de circa 500 de lei pe zi în timpul săptămânii, când sunt mai puţini clienţi. Este al şaptelea an pentru mine când vin la târg”, spune şi Silviu, care are un stand unde vinde decoraţiuni de Crăciun.

În total, la târgul din acest an sunt 110 standuri, potrivit unor date transmise anterior de Andrei Drăgan, organizatorul târgului.

„Eu sunt din Timişoara. Într-o zi vin circa 30 de clienţi în medie, majoritatea sunt turişti, oameni care vin special pentru târg, nu sunt din Sibiu”, spune Nicolae Marian, un comerciant cu un stand unde vinde alune, nuci şi jeleuri de casă.

Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural organizat de Asociaţia Events for Tourism, iniţiat în anul 2007 de Biroul Ataşatului Social al Ambasadei Austriei în România, în parteneriat cu municipalitatea din Sibiu. Evenimentul a ajuns să fie cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Suntem din Anglia şi e prima dată când venim în Sibiu. Am venit în România în special pentru Târgul de Crăciun de la Bucureşti, dar am plecat într-un tur al mai multor târguri din România. De aici din Sibiu am cumpărat o eşarfă şi nişte cărţi”, spune o turistă din Anglia.

În 2017, doar la evenimentul de deschidere a târgului au participat zece mii de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO