Companii

În ultimul deceniu, peste 21.000 de asistenţi medicali au mers în străinătate să lucreze. Marea Britanie, Italia şi Germania, destinaţiile preferate. Numărul asistenţilor de origine română din afara graniţelor reprezintă 15% din totalul personalului mediu din spitalele româneşti în prezent

Numărul asistenţilor medicali în sistemul public a ajuns la peste 87.000 în 2020, cifră la care se adună şi peste 50.000 de asistenţi care lucrează la privat.

Numărul asistenţilor medicali în sistemul public a ajuns la peste 87.000 în 2020, cifră la care se adună şi peste 50.000 de asistenţi care lucrează la privat.

Autor: Georgiana Mihalache

16.07.2022, 12:30 732

Mai bine de 21.000 de asis­tenţi medicali români lu­crea­ză în sistemele sanitare din străinătate, dintre care cei mai mulţi au ales Marea Britanie, Italia sau Germania pentru a-şi practica meseria, arată datele transmise de organizaţia OECD, la solicitarea ZF.

Specialiştii OECD menţionează că au luat în calcul datele de emigrare pentru asistenţii români, însă acoperirea din fiecare ţară este limitată la statele care şi trimit date, aşadar este posibil să fie mai multe state ca destinaţie pentru asistenţii pregătiţi în România.

Lipsa de asistenţi medicali este deja o problemă mai mare pentru unităţile medi­cale, private sau de stat, decât lipsa medicilor. Iar salariile crescute de la stat odată cu 2018 au pus o presiune şi mai mare pe sistemul privat, care se luptă cu statul pentru personalul mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO