Companii

Uluitoarea scumpire a energiei electrice: de la o medie de 39 de euro pe MWh în 2020, energia în România a ajuns la 709 euro/MWh, maxim istoric şi european. Spaniolii au curent de 4 ori mai ieftin. Statul român nu are nicio soluţie

Uluitoarea scumpire a energiei electrice: de la o medie...

Autor: Roxana Petrescu

29.08.2022, 19:20 2249

♦ La finalul săptămânii trecute, preţul spot la care se tranzaţiona energia în România a ajuns la un nivel imposibil de imaginat, 709 euro/MWh. Acesta reprezintă un record istoric, care cel mai probabil va fi depăşit în curând, preţul fiind de asemenea cel mai mare înregistrat în Europa pentru ziua de vineri, 26 august. Recordul vine în contextul în care România este unul dintre cele mai bogate state europene din punctul de vedere al resurselor energetice, dar este complet lipsită de o politică orientată spre ţintirea scumpirii galopante a energiei.

Doar Ungaria şi Croaţia mai aveau la finalul săptămânii trecute un preţ spot al energiei de 709 euro/MWh, dar spre comparaţie cu România aceste două state sunt complet lipsite de resurse interne. Nivelul de preţ de 709 euro pe MWh nu are termen de comparaţie cu media de 39 de euro pe MWh din 2020 sau cu cea de 111 euro/MWh din 2021, ambele părând acum un vis frumos.

Partea cea mai rea este că cel mai probabil acest record istoric va fi doborât în curând. În timp ce România, cu toate resursele ei, defilează cu cel mai mare preţ la energie din Europa, Spania avea un preţ, la finalul săptămânii trecute, de 175 de euro/MWh. Ceea ce se vede acum în Spania este efectul presiunii pe care guvernul de la Madrid a făcut-o în sensul decuplării pieţei iberice de restul continentului, astfel încât timp de un an preţul energiei să scadă. Acest lucru a fost posibil după negocieri de un an de zile pe care spaniolii şi portughezii le-au purtat cu liderii UE insistând pe câţiva diferenţiatori. Ambele state au o pondere foarte mare a energiei verzi, sistemele sunt slab interconectate cu restul blocului, iar dependenţa de gazul rusesc nu este pronunţată, Algeria fiind principala sursă de alimentare cu gaze. Ce au obţinut concret spaniolii a fost introducerea unui plafon de 50 de euro/MWh pentru gazul pe care ţara îl foloseşte în producerea de energie electrică. Negocierile au început de la un preţ de 30 de euro/MWh. Practic, dacă înainte de introducerea acestui plafon, energia spaniolă se ducea spre cel mai înalt semnal de preţ stabilit de centralele pe gaze (piaţa urmăreşte cel mai mare preţ), acum acel semnal a scăzut, ducând toată piaţa în jos. Dar ce este cu adevărat interesant în ceea ce a reuşit Spania să facă este că a pus un plafon pe un gaz pe care nici măcar nu îl produce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO