Companii

Umbrărescu, cel mai “valoros” rege al asfaltului

Umbrărescu, cel mai “valoros” rege al asfaltului

Foto: Liviu Adascaliţei

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.12.2011, 15:18 634

Marele "câştigător" de anul acesta din industria construcţiilor, omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, este prezent în topul celor mai valoroase companii româneşti cu două firme, Spedition UMB şi Tehnostrade, a căror valoare cumulată se ridică la aproape 250 de milioane de euro, potrivit anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners. De altfel, Spedition UMB este unul dintre cei mai mari constructori de pe plan local, compania fiind evaluată la circa 153 de milioane de euro în 2011.

Cu cei 43 de angajaţi, Spedition UMB a raportat anul trecut un profit net de 43,4 mil. euro şi o cifră de afaceri de 161,3 mil. euro, potrivit Ministerului de Finanţe. Cu alte cuvinte, fiecare angajat a adus companiei controlate de Dorinel Umbrărescu un milion de euro anul trecut. De altfel, Spedition UMB este singura companie deţinută de un antreprenor local care a reuşit să intre în topul celor mai profitabile 20 de companii în 2010, având o marjă de profit de circa 27% în 2010.

Spedition UMB a încasat în primele şapte luni ale anului cei mai mulţi bani de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), peste 177 de milioane de euro.

Dorinel Umbrărescu, care controlează Spedition UMB şi Tehnostrade, a câştigat în ultimele 14 luni contracte cu statul în valoare de cel puţin 530 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Aceste contracte au fost câştigate fie pe cont propriu, fie în consorţiu cu alte companii de construcţii.

Printre lucrările finalizate de cele două firme anul acesta se numără şi reabilitarea unor drumuri naţionale, printre care DN 15 Reghin-Topliţa, cu o lungime de 73 de kilometri. Spedition UMB este şi unul dintre constructorii autostrăzii Moara Vlăsiei- Ploieşti, dar şi al unui tronson de 9,5 kilometri din autostrada Timişoara-Lugoj.

Pe de altă parte, compania Tehnostrade a obţinut anul trecut afaceri de 99 de milioane de euro, în scădere cu circa 35% faţă de anul anterior. Tot anul trecut compania a obţinut un profit net de 23 de milioane de euro, faţă de 37,5 milioane de euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO