Companii

Un antreprenor din construcţii: Nici prin visele cele mai urâte nu credeam că va fi aşa de greu anul acesta

Un antreprenor din construcţii: Nici prin visele cele mai urâte nu credeam că va fi aşa de greu anul acesta

Autor: Andreea Neferu

16.09.2012, 12:02 2313

Marin Cruţescu, antreprenorul român care controlează grupul Amvic, cu activităţi în domeniul producţiei de materiale de construcţii,spune că anul 2012 a fost foarte slab pentru piaţa pe care activează şi că în acest context, speră, în ceea ce priveşte cifra de afaceri a companiilor pe care le controlează, ca aceasta să rămână măcar la nivelul celei de anul trecut, de circa 3,2 milioane de euro.

"Nici prin visele cele mai urâte nu credeam că va fi aşa de greu anul acesta. Din 1992, de când am intrat în afaceri, au existat o serie de perioade grele, spre exemplu cele în care inflaţia era foarte mare, dar ne-am redresat. Acum este însă foarte greu", explică Marin Cruţescu (61 de ani).

Amvic are o fabrică de cofraje şi polistiren la Bragadiru, judeţul Ilfov, în care a investit 8 milioane de euro, potrivit informaţiilor ZF. Cruţescu spune că dacă în anul 2008 reuşea să vândă circa 220.000 de cofraje, în acest an a vândut până acum doar circa 40.000 de cofraje. Cu toate acestea, speră ca până la finalul anului să reuşească să livreze 100.000 de cofraje, în contextul în care în mod tradiţional, cele mai multe vânzări se fac în a doua jumătate a anului. "De vreo doi ani numai curiozităţi apar în afaceri, nu e nimic previzibil. Dar dacă mediul de afaceri nu e pe plus, toată ţara are probleme, pentru că partea privată duce tot greul", afirmă Cruţescu.

În mod normal, în anii electorali, aşa cum este şi 2012, piaţa construcţiilor ar trebui să cunoască o revenire, însă această tendinţă nu s-a respectat anul acesta, nici măcar pe partea de infrastructură, unde din experienţa anilor în care au avut loc alegeri, autorităţile se întreceau în tăieri de panglici.

"Ce se întâmplă pe piaţa construcţiilor nu are legătură cu anul electoral. Familia Popescu îşi face casă anul acesta nu pentru că e an electoral. Putem observa însă, după numărul de autorizaţii de construcţ ii în scădere, că situaţia nu se prezintă deloc bine.Mai rău este că mulţi au luat autorizaţii de construcţii nu pentru case noi, ci pentru a adăuga, spre exemplu, o nouă cameră la casa deja existentă, pentru a construi o fântână sau un grajd", spune Cruţescu.

Afaceri de 3 milioane de euro cu 70 de angajaţi

Grupul Amvic înregistra în anii de boom afaceri de circa 10-12 mil. euro anual. Înainte de criză grupul Amvic era format din nouă firme, însă ulterior Cruţescu a comasat businessul în trei firme: Corina Gealan (ferestre), Amvic (cofraje termoizolante şi polistiren) şi Passivhaus (divizia de proiectare de case pasive).

Cele trei companii au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de circa 3,2 mil. euro şi 78 de angajaţi, potrivit informaţiilor de la Ministerul Finanţelor. În prezent, compania are 70 de angajaţi, iar Cruţescu speră, în ceea ce priveşte cifra de afaceri a grupului, ca aceasta să se menţină anul acesta la nivelul celei de anul trecut.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO