Companii

Un business neafectat de criza: Piata de securitate creste cu 25%

Un business neafectat de criza: Piata de securitate creste cu 25%
23.07.2009, 00:00 989

Piata de paza si securitate, cu o valoare de circa 700 mil. euro (suma care cuprinde si serviciile de transport valori), ar putea creste anul acesta cu circa 25% odata cu cresterea infractionalitatii pe fondul crizei financiare.

Jucatorii de pe piata afirma ca s-au amplificat masurile de securitate ale companiilor, in special ale bancilor, in urma jafurilor armate care au avut loc la casa de schimb valutar din Brasov si asupra unei filiale a Bancii Transilvania in Cluj. In plus, au crescut cererile pentru serviciile de monitorizare si interventie rapida antiefractie pentru protectia proprietatilor private.

"In ciuda recesiunii, estimez ca piata serviciilor de paza si protectie va inregistra o crestere de 25% in acest an, intrucat piata are un potential important, oferta pe aceasta piata fiind mai mica decat cererea", afirma Bogdan Oprea, presedintele grupului BGS, cu afaceri de 20 mil. euro in 2008. Piata de paza si securitate s-a ridicat anul trecut la circa 700 mil. euro, in crestere cu circa 50%, din total serviciile de paza si securitate, fara cele de transport valori, fiind de circa 400 mil. euro. "Principalul factor de evolutie a pietei de securitate a fost tendinta de externalizare a serviciilor. Spre exemplu, companiile care transfera numerar isi do-resc ca acesta sa fie in siguranta si atunci apeleaza la firmele specializate de transport valori. Din rapoartele de securitate primite la nivelul grupului am observat de mult timp o crestere a numarului incidentelor. Ca incidenta la nivel modial, atacurile la locatiile bancare sunt urmate de atacurile asupra transportului de valori", spune Liviu Tarsea, country manager al grupului danez G4S in Romania. Danezii activeaza pe piata locala prin intermediul a trei firme G4S Cash Services, G4S Security Services, G4S Security Systems, care au realizat anul trecut o cifra de afaceri de 359 mil. lei (97,5 mil. euro) si estimeaza pentru anul acesta o crestere de 29% a businessului, pana la 463 mil. lei (circa 110 mil. euro).

 

Continua sa faca angajari

Jucatorii de profil au devenit si printre cei mai mari angajatori de la inceputul anului, in contextul in care in alte domenii, precum constructii, energie, imobiliare, banci si asigurari au redus considerabil numarul de salariati.

G4S intentioneaza sa-si mareasca cu 50% numarul de angajati anul acesta, pana la 15.000, prin derularea a doua achizitii cu o valoare totala de 30-40 mil. euro. Grupul intentioneaza sa cumpere o companie de servicii de securitate si una de sisteme de securitate, fara a oferi alte detalii.

"In primul trimestru din 2009 am avut 9.932 de angajati, iar in prezent avem 9.890. Disponibilizarile pe care am fost nevoiti sa le facem la inceputul anului 2009 vor fi contrabalansate prin atragerea de noi clienti. Avem in vedere o dezvoltare a afacerii si compania are ca obiectiv pana la sfarsitul anului sa avem 15.000 de angajati", spune Tarsea.

Si grupul BGS a angajat de la ince-putul anului 300 de oameni, ajungand la 4.300 de angajati si in contextul in care piata de securitate va continua ritmul de crestere din primul semestru, vor fi necesare noi angajari. Potrivit ultimelor infor-matii disponibile, in piata de paza si securitate lucreaza peste 250.000 de angajati.

Piata de paza si securitate este foarte fragmentata in prezent, fiind inregistrate peste 1.100 de firme de profil, dintre care circa 75% sunt de mici dimensiuni. Insa companiile care nu au putere financiara sa traverseze perioada de criza si sa se autofinanteze, vor fi asimilati de cei puternici, afirma jucatorii de profil.

"Criza economica a afectat majoritatea sectoarelor de activitate, inclusiv cele din sfera serviciilor prestate catre clienti. Incepand cu sfarsitul anului 2008 si continuand in anul 2009, companiile

si-au setat ca obiectiv reducerea cheltuielilor. Probabil ca la sfarsitul anului vom constata falimentul mai multor firme din domeniu, inca nu avem o statistica in aceasta privinta", a declarat Liviu Tarsea, country manager al G4S in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO