Companii

Un consorţiu de trei firme a câştigat un contract de 114 mil. de euro cu CFR SA

Un consorţiu de trei firme a câştigat un contract de...

Autor: Mirabela Tiron

31.01.2013, 16:37 1877

Consorţiul format din firmele Alstom Transport, Alcatel Lucent România şi Pas 97 a câştigat un contract în valoare de 498 de milioane de lei (114 mil. euro) în urma licitaţiei organizate de CFR SA pentru achiziţia de lucrări de execuţie ale instalaţiilor de semnalizare pe două rute de cale ferată.

Este vorba de proiectul „Lucrări de execuţie instalaţii de semnalizare, ERTMS, GSM-R, centralizare electronică şi centrul de control operaţional Simeria”, aferent secţiunilor de cale ferată Coşlariu-Simeria şi Coşlariu-Sighişoara. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri de coeziune nerambursabile de la Comisia Europeană în proporţie de 85% şi contribuţia de la bugetul de stat în proporţie de 15%, potrivit oficialilor CFR SA.

Perioada de execuţie a lucrărilor este de 40 de luni. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă ca preţ, cu o pondere de 80% pentru componenta financiară şi 20% propunerea tehnică.

La licitaţia organizată pe 13 august anul trecut pentru atribuirea acestui contract au depus oferte consorţiul ce a fost desemnat câştigător dar şi Thales System România, Bombardier Germania-Huawei Technologies- Remarul 16 februarie- Spiact Craiova. Raportul procedurii de atribuire, prin care a fost desemnată câştigătoare propunerea financiară a consorţiului, a fost semnat ieri. Valoarea estimată a lucrării era de 530 de mil. lei fără TVA (121 mil. euro). Termenul pentru depunerea contestaţiilor este de 10 zile de la primirea comunicării, porivit CFR SA.

Compania Naţională de Căi Ferate va asigura, prin lucrările de modernizare şi reabilitare demarate, alinierea infrastructurii feroviare din România la paramentri tehnici şi operaţionali de nivel european, potrivit Oanei Brânzan, purtătoarea de cuvânt a companiei.

“Finalizarea cu succes a tuturor proiectelor de modernizare şi reabilitare înseamnă nu numai creşterea siguranţei circulaţiei pe calea ferată şi viteze sporite, dar şi asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare publice româneşti cu infrastructura şi sistemele de transport europene. Totodată, se va simţi şi un impact pozitiv asupra dezvoltării economice pe plan regional, prin asigurarea unei legături directe şi rapide dintre întreprinderile locale şi antreprenorii care dispun de capital”, potrivit oficialilor CFR SA.

Alcatel Lucent este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecom din lume, care are aproximativ 1.500 de angajaţi în România, potrivit ultimelor date disponibile. Alstom Transport România, subsidiara companiei franceze Alstom, mai are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, încheiat în 2003, cu o durată de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a trenurilor de metrou. Anual sunt încheiate acte adiţionale prin care se stabileşte costul prestaţiilor. Compania Pas 97 Srl, ce activează în domeniul lucrărilor de construcţii rezidenţiale şi nerezidenţiale, avea în 2011 afaceri de 13,8 milioane lei (3,2 mil. euro) si un profit de 1,3 mil de lei (300.000 de euro)la 17 angajati, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO