Companii

Un consultant în fonduri UE: Micii fermieri pot câştiga din agricultură doar dacă se asociază

Un consultant în fonduri UE: Micii fermieri pot...

Autor: Cristina Bellu

26.01.2016, 00:04 653

Agricultura nu mai poate fi făcută fără asociere şi lanţuri integrate, fără a pierde foarte mult din valoare, este de părere Radu Moldoveanu, managing partner Smart Business Projects, firmă specializată în consultanţă pentru proiecte de investiţii şi pentru accesarea finanţărilor rambursabile şi nerambursabile.

”Fermierii ar trebui să se asocieze. Agricultura, ca orice business din România, nu mai poate fi făcută haiduceşte. Fără asociere şi fără lanţuri integrate se pierde foarte mult din valoare. Puterea de negociere este foarte mică dacă ne referim la lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri, iar dacă vorbim de export, aici au foarte mult de câştigat traderii. Sunt producători care se plâng şi traderi care jubilează. Se pot face bani din agricultură cu condiţia asocierii şi a unei viziuni de viitor în care produsul pleacă într-o formă finită, gata de comercializare”, spune Radu Moldoveanu.

Noul exerciţiu financiar al UE (2014-2020) ar trebui să aducă pentru fermieri în perioada următoare, o simplificare a procesului şi mai multe măsuri deschise. ”Ministerul Agriculturii s-a mişcat foarte repede şi a lansat primele cereri de depuneri de proiecte. Chiar dacă procesul de selecţie nu este încheiat pentru ce s-a depus, s-a constatat că inclusiv în luna decembrie a anului trecut au mai fost lansate în consultare încă două ghiduri pentru procesarea şi marketingul produselor agricole”, precizează consultantul.

Majoritatea agricultorilor care iau fonduri europene investesc în mijloace fixe şi mai puţin în producţie. Chiar dacă activităţile de producţie au un punctaj mai mare, după modificarea regulamentului a devenit complicat pentru IMM-uri să acceseze fonduri europene datorită faptului că atunci când o companie aplică pentru finanţare trebuie ca şi companiile partenere sau cele deţinute de acţionari să fie la rândul lor IMM-uri, altfel nu mai intră în criteriul de eligibilitate.

”Mai grav este că această decizie se aplică şi retroactiv. Problema a fost mediatizată, mediul de consultanţă a sesizat acest lucru, vom vedea dacă se va interveni şi se va modifica ceva. Practic, din 2007 până acum, cea mai mare problemă a fost că regulile s-au schimbat în timpul jocului şi foarte multă lume este bulversată de faptul că este posibil să fi comis fără să vrea o fraudă.”

În septembrie 2015 s-a aprobat ordonanţa de urgenţă OUG 40 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Per total, programul naţional de dezvoltare rurală are o valoare de 8 mld. euro, iar plăţile directe sunt de 10 mld. euro pentru 2014-2020.

Smart Business Projects a consiliat până în prezent peste 20 de proiecte în domeniul agriculturii, cu o valoare medie de 500.000 euro. Investiţiile au vizat consolidarea fermelor, echipamente, tractoare, sisteme mobile de irigaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO