Companii

Un gigant american preia două terminale din portul Constanţa într-o înţelegere de peste 90 mil. €. Americanii au acum jumătate din capacităţile din port

Un gigant american preia două terminale din portul...

Autor: Gabriel Razi

17.03.2015, 00:08 21099

Conglomeratul agroin­dus­trial american ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole, a ajuns la un acord pentru preluarea termi­nalelor de cereale North Star Shipping şi Minmetal din portul Con­stanţa de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur (50 de ani) şi  Ion Vasile (50 de ani), au declarat pentru ZF surse din piaţa de agrobusiness.

ADM era deja implicat în North Star Shipping printr-o participaţie de 22%, restul pachetului de acţiuni fiind îm­părţit între Liviu Ghebaur (53%) şi Ion Vasile (25%). Americanii aveau de­ja şi jumătate din Minmetal prin ve­hi­culul Omega Capital, restul acţiu­ni­lor fiind deţinute de North Star Shipping.

Reprezentanţii operatorului por­tuar nu au comentat ieri în niciun fel pe marginea acestor informaţii, iar oficialii europeni ai ADM s-au limitat să declare că nu comentează zvonuri sau speculaţii. Informaţiile locale indică faptul că negocierile dintre oamenii de afaceri români s-au întins pe mai mult de şase luni, iar părţile au înaintat deja documente către autorităţi pentru a putea oficializa înţelegerea.

Acordul dintre acţionarii români şi americanii de la ADM va fi o tranzacţie record pentru piaţa locală a comerţului cu materii prime agricole, având în vedere că North Star Shipping şi Minmetal au poziţii de forţă în cel mai mare port al României.

Individual, cele două terminale de export sunt pe locul trei şi patru în topul celor mai mari unităţi de acest gen din portul Constanţa cu capacităţi de stocare de 145.000 de tone, respectiv 138.400 de tone, arată datele Minis­terului Agriculturii.

Împreună, cele două terminale de export pot umple silozurile cu 283.400 de tone de cereale şi cumulat reprezintă cele mai mari facilităţi de acest tip din portul românesc. Dimensiunea, poziţia strategică în port, facilităţile de încărcare şi descăr­care rapidă a navelor indică spre o valoare estimată a tran­zacţiei de peste 90 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Terminalele North Star Shipping şi Minmetal pot opera cereale, minereuri, dar şi îngrăşăminte, ulei vegetal sau biodiesel. Cele două terminale manipulează în prezent peste 5 milioane de tone de marfă, potrivit datelor făcute publice de companii.

Acordul dintre ADM şi oamenii de afaceri români implicaţi în cele două terminale de export vine la numai trei luni de la oficializarea unei tranzacţii similare pentru United Shipping Agency, un alt operator portuar. Acesta a trecut din proprietatea a doi oameni de afaceri locali sub controlul traderului agricol Nidera, un joint-ven­ture chinezo-olandez.

Mutările făcute de acţionari în perioada premergătoare oficializării înţelegerii sunt similare. Ca şi foştii acţionari ai United Shipping Agency, proprietarii North Star Shipping au mărit de 16 ori capitalul social al companiei, la 17,8 mil. euro (78,8 mil. lei), cu ajutorul fondurilor din profituri nedistribuite în ultimii şapte ani.

Finalizarea tranzacţiei va marca ieşirea din North Star Shipping şi Min­metal a omului de afaceri Liviu Ghe­baur, unul dintre cei mai influenţi şi discreţi antreprenori din Constanţa, şi un personaj care şi-a legat numele şi s-a făcut cunoscut prin aceste două companii.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro