Companii

Un grup belgian a luat 8,5 mil. $ de la BERD pentru o fabrică în care va produce componente pentru Airbus şi Embraer

Un grup belgian a luat 8,5 mil. $ de la BERD pentru o...

Autor: Corina Mirea

12.01.2016, 00:06 892

Compania belgiană Sonaca, cu activităţi în industria aeronautică, a luat un împrumut de 8,5 mi­lioane de dolari (7,8 mil. euro) de la Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a construi o fabrică la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat publicat de instituţia financiară.

Fabrica Sonaca din România ar trebui să fie gata în următorii doi ani ÅŸi va produce componente pentru aripi de avioane pentru nume mari din industria aero­nautică precum Airbus (FranÅ£a) ÅŸi  Embraer (Portugalia).

Ideea unui împrumut de 8,5 milioane de dolari pe termen lung făcut de Sonaca a apărut încă din prima jumătate a lunii octombrie a anului trecut, când BERD analiza acordarea acestuia. Mai mult, în 2015 Sonaca a luat o finanÅ£are neram­bursabilă de circa 24  de milioane de lei (5,4 mil. euro) de la stat pentru aceeaÅŸi unitate de pro­ducÅ£ie din Cluj, urmând să creeze 187 de locuri de muncă.

Tot anul trecut, Sonaca a înfiinţat şi o subsidiară pentru piaţa locală - Sonaca Aerospace Transilvania.

Aceasta este cea de-a doua com­panie din domeniul aero­nau­tic ce a luat ajutor de stat în 2015 pentru deschiderea unei uni­tăţi de producţie, al doilea mare jucător fiind Airbus Heli­cop­ters, căruia i-a fost promisă suma de 23,5 milioane de lei (5,3 mil. euro) pentru a produce un tip de elicop­ter greu la Braşov cu ajutorul a circa 100 de salariaţi, conform celor mai recente date ale ZF.

„Credem că fabrica va arăta că în România pot fi produse com­ponente de înaltă calitate pentru aerodinamica aripilor. Această investiţie va atrage unele noi în producţia cu valoare adăugată ridicată din ţară şi va întări nivelul de cunoştinţe în domeniu din zona respectivă“, a spus Matteo Patrone, director regional pentru România şi Bulgaria al BERD.

Sonaca este o companie cu sediul central în Belgia care are acti­vităţi atât pe segmentul de dezvoltare, cât şi în fabricarea şi asamblarea structurilor complexe dedicate aeronavelor de mari dimensiuni.

Cele mai cunoscute produse al belgienilor sunt componentele pentru aripi şi în prezent Sonaca este furnizor şi pentru alţi jucători importanţi din industria aeronautică precum Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.

Compania are fabrici în Belgia, Brazilia, Canada şi China, iar la nivel global numără 2.500 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO