Companii

Un grup israelian, care deţine 67% din capitalul AFI Properties, are actele pentru un parc eolian de aproape 80 mil. euro în Brăila

Un grup israelian, care deţine 67% din capitalul AFI...

Autor: Roxana Petrescu

10.08.2022, 10:30 1210

Urleasca Wind Farm, compania de proiect pentru parcul eolian de 96,9 MW, este deţinută de BIG Energia Holdings (Ungaria), o divizie a israelienilor de la BIG Shopping Centers. La rândul său, BIG Shopping Centers deţine peste 67% din AFI Properties Ltd, în portofoloiul căruia se află AFI Cotroceni sau AFI Braşov.

Compania de proiect Urleasca Wind Farm este deţinătoarea unuia dintre cele mai recente avize tehnice de racordare la reţea emise de Transelectrica. Astfel, pe 27 iulie compania a primit avizul pentru un parc eolian de 96,9 MW la Brăila. Dacă se va realiza, investiţia ar putea ajunge la 78-80 de milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de ZF.

În acest moment, România are în total o capacitate instalată de 3.000 de MW în proiecte eoliene, toate pe uscat. Cel mai mare proiect a fost finalizat în anul 2012 şi este o investiţie de 600 MW realizată de cehii de la CEZ. Potrivit celor mai recente in­formaţii dis­ponibile, pentru a monta 1 MW de ca­pacitate pe uscat sunt ne­cesare fonduri de 0,8 milioane de euro. La nivelul anului 2012 România era văzută ca a zecea ţară din lume în funcţie de potenţialul eolian. Ceea ce a stat la baza acestui succes răsunător a fost o schemă de sprijin pentru investitori extrem de generoasă. Ulterior, schema a iscat multiple controverse, astfel că în 2012 aceasta a fost modificată semnificativ, piaţa de energie verde intrând într-un blocaj total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO