Companii

Un mall de două ori mai mare ca Arena Naţională costă cu 30% mai puţin şi e gata într-un singur an

galerie foto

galerie foto

Autor: Cristi Moga

07.10.2014, 00:07 1512

Peste 1.500 de muncitori şi 15 ma­carale „zumzăie“ într-o dez­ordine calculată printre be­­toanele viitorului centru co­­mer­cial Mega Mall din car­tie­rul bucureştean Pantelimon, cel mai ma­re şan­tier din Capitală, cu o suprafaţă con­stru­­ită de 210.000 mp, de două ori mai ma­re decât Arena Naţională aflată la doi paşi.

Sud-africanii de la NEPI au desemnat firma de construcţii Bog’Art la începutul anu­lui să ridice structura acestui mall, o in­vestiţie de 165 mil. euro care a căpătat ra­pid contur deoarece pe şantier se lu­crea­ză 24 din 24, şapte zile din şapte, iar obiectivul este ca în aprilie proiectul să îşi deschidă uşile către public.

La suprafaţă se vede for­fo­ta muncito­rilor care ridică un nou punct de reper pen­tru comerţul din Capi­tală. În ba­răcile de lân­gă mall se stabilesc însă de­taliile, con­tractele cu furnizorii şi vizitiele pe şan­tier cu chiriaşii care au ocupat deja 90% din su­pr­afaţa viitorului mall, deşi aleile nu arată deocamdată a destinaţie de shopping.

„Mallul este în prezent finalizat  60%. În curând vor veni pe şantier încă 300 de mun­citori pen­tru montarea faţadei, de luna viitoare înce­pem puternic lucrările de finisare, iar struc­tura va fi închisă până la fi­nalul anu­lui“, spune Simina Stoicea, ma­na­ger de pro­­iect din partea firmei Epstein.

Ritmul alert de construire este justifi­cat financiar: cei 50.000 - 60.000 de bucu­reş­teni care sunt aşteptaţi să intre zilnic în vi­itorul mall ar putea cheltui în jur de ju­mă­tate de milion de euro pe zi în maga­zi­ne, în timp ce proprietarii mallului vor înca­sa chi­rii de circa 45.000 de euro de la reţe­le ca Zara, Carrefour, Peek & Clop­pen­burg, H&M, World Class sau Cinema City.

Spre comparaţie, lucrările la Arena Na­­­ţio­­nală au durat patru ani deoarece ni­meni nu a văzut proiectul ca o investiţie cu obiec­­tive financiare de îndeplinit, motiv pen­tru care nici astăzi nu sunt prezentate in­formaţii despre cât produce şi cât chel­tuie cel mai mare stadion al ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO