Companii

Un om de afaceri din Arad face o fabrica la Sfantu Gheorghe impreuna cu gigantul britanic Corus

17.08.2009, 18:09 1347

Omul de afaceri Sandu Ion, fostul finantator al clubului de fotbal UTA Arad si proprietar al companiei de constructii P.A.B Romania, va investi 6 mil. de euro intr-o fabrica de confectii metalice si panouri sandwich pentru hale industriale la Sfantu Gheorghe.

Investitia va fi realizata in urma unui joint venture cu britanicii de la Corus, cel de-al doilea mare producator de otel din Europa, cu venituri de 12 miliarde de lire sterline si o productie de 20 de milioane tone in anul 2008.

Compania nou-creata in urma joint-venture-ului este Corus Builging Systems si are ca actionari cu participatii egale compania Corus si P.A.B Romania, potrivit datelor dintr-un document al Consiliului Concurentei.

"Este prima investitie in productie de pe piata autohtona a companiei Corus. Discutiile pentru constructia acestei fabrici dureaza de trei ani, insa anul acesta au inceput sa fie definitivate. Investitia este urmarea unui joint venture intre compania britanica Corus, care are 50% din actiuni, si compania P.A.B Romania, care detine restul de 50% din actiuni", au declarat pentru ZF reprezentantii Corus.

Sandu Ion nu a putut fi contactat pentru informatii pana la inchiderea editiei.

Consiliul Concurentei a aprobat preluarea Corus Building Systems de catre British Steel Nederland International BV Olanda si P.A.B Romania anul acesta in martie. Societatea-mama, British Steel Nederland International BV Olanda, este membra a grupului Corus TATA, al doilea mare producator de otel din lume.

Investitia in fabrica ce se va intinde pe o suprafata de 3 hectare este de 12 milioane de euro, iar lucrarile vor incepe la inceputul anului viitor.

Conform datelor furnizate de reprezentantul Corus, fabrica din Sf. Gheorghe va angaja intre 75 si 100 de persoane, iar finalizarea investitiei se va realiza la sfarsitul anului viitor.

"Exista potential de dezvoltare pe acest segment (panouri sanswich - n. red.), mai ales ca se poate produce la preturi competitive. Constructia fabricii va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, insa pornirea productiei se va face in functie de cererea de pe piata. Panourile produse vor merge doar catre piata din Romania", precizeaza reprezentantul companiei Corus.

Proiectul este elaborat de firma W&K si a trecut de faza de avizare de mediu.

P.A.B Romania are 720 de angajati si a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 55 mil. euro, potrivit informatiilor prezentate pe site-ul firmei aradene. Compania specializata in realizarea de constructii industriale, civile si agricole a realizat proiecte pentru Selgros, Metro, Hornbach, Dedeman, Contitech, conform datelor de pe site-ul companiei.

Grupul Corus comercializeaza in prezent pe piata romaneasca panouri de tip sandwich si accesorii de tipul jgheaburilor de finisaj, prin intermediul societatilor Fischer Profil, Corus International Trading si Corus Kalpinis Simos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO