Companii

Un producător gigant de seminţe pentru agricultură: în România există potenţial mare de creştere pentru porumb

Un producător gigant de seminţe pentru agricultură:...

Autor: Gabriel Razi

08.12.2012, 21:00 2518

Producătorul german de seminţe agri­cole certificate KWS, o companie cu opera­ţi­uni la nivel mondial de aproximativ 1 mld. do­lari anual, îşi consolidează prezenţa pe piaţa lo­cală printr-o investiţie de 1 mil. euro într-o sta­ţie de cercetare şi dezvoltare de se­minţe în apro­pierea oraşului Alexandria, judeţul Te­leor­man.

 

În cei zece ani de prezenţă pe piaţa locală com­pania a mai investit şi alte 15 mil. euro într-o unitate de procesare (ambalare, curăţare etc.) a seminţelor din apropierea oraşului Brăila.

"La o suprafaţă de 2,8 milioane de hectare acoperită cu porumb, România este o ţară importantă pentru această cultură şi există potenţial mare de creştere pentru porumb. De aceea vrem să fim prezenţi aici", a spus Cristoph Amberger, membru în boardul executiv în cadrul KWS.

Datele Coceral (organizaţie europeană a in­dustriei de agribusiness) arată că fermierii ro­mâni au dedicat porumbului în acest an un total de 2,7-2,8 milioane de hectare, aceasta fiind şi cea mai mare suprafaţă acoperită cu po­rumb dintre toate economiile din UE.

Cu toate acestea, producţia totală de porumb nu este şi cea mai mare din UE având în vedere că productivitatea este de patru ori mai mică decât în Franţa, cel mai mare producător european. Lovită în plin de secetă, producţia locală de porumb a coborât în acest an cu două treimi la 4,7 milioane de tone.

Pe lângă fermieri, de secetă a fost afectat în acest an şi businessul din România al KWS în con­diţiile în care compania produce seminţe în par­teneriat cu fermierii locali, iar declinul recol­telor a însemnat şi reducerea cantităţilor dis­ponibile în depozitele gigantului german. Mai mult, 80% din rulajele din România ale KWS sunt acoperite de vânzarea seminţelor de proumb, una dintre cele mai afectate culturi în această vară.

Sunt expuşi în faţa secetei

Compania este expusă în România la volatilitatea producţiei agricole generată de dependenţa totală de condiţiile meteo. În acelaşi timp businessul KWS din România de­pin­de şi de banii disponibili în conturile fer­mierilor în condiţiile în care în general pro­du­cătorii agricoli cumpără input-urile (seminţele, fertilizatorii etc.) cu plata la termen.

"Colectarea banilor de la fermieri nu este un proces uşor. Dacă ar fi să comparăm cu contextul global, piaţa din România este provocatoare, dar mai avem astfel de provocări şi în alte ţări. Piaţa are semnele unei agriculturi emergente, sunt femieri fără multe resurse ce încearcă să crească. Pierdem bani aici la colectare mai mult decât în alte părţi, dar credem în dezvoltarea agriculturii româneşti", a adăugat Cristoph Amberger.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO