ANALIZĂ

Un scenariu anticipat de puţini, devenit realitate: solarele au ajuns la acelaşi cost cu eolienele după ce au pierdut jumătate din valoare. Ce urmează?

12 feb 2018 Autor: Roxana Petrescu

♦ Pentru a monta 1 MW într-un parc solar, unui investitor îi sunt necesari un milion de euro, după cum arată cele mai noi date disponibile pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Nicio altă formă de energie nu a mai trecut printr-un astfel de raliu de depreciere, ţinând cont de faptul că la nivelul anului 2010 investiţia în aceeaşi capacitate într-un proiect solar era de 4 milioane de euro. Ce înseamnă acest lucru pentru sectorul energetic? Aflaţi la ZF Power Summit ’18.  

Informaţiile disponibile pe site-ul ANRE arată că la nivelul anului 2016 pentru a monta 1 MW de capacitate într-un proiect solar era necesară o investiţie de circa un milion de euro.

Aceeaşi capacitate costa în 2012 aproape 1,9 milioane de euro, iar în 2010 costurile erau de 4 milioane de euro, aceasta fiind cea mai costisitoa­re formă de producere a energiei regenerabile la acel moment.

Spre comparaţie, 1 MW într-un pro­iect eolian avea un cost de circa 1,5 mi­­lioane de euro la nivelul anului 2010, dar a ajuns la finalul lui 2016 tot la circa un milion de euro.

Paritatea costurilor legate de in­ves­ti­ţia într-un proiect eolian şi într-un pro­iect solar preprezintă o premieră pentru energiile verzi şi arată impactul pe care progresul tehnologic îl poate avea asupra acestei pieţe.

 

 

Când ar putea să fie mai ieftin să-ţi produci singur energia şi s-o stochezi? Aflaţi la ZF Power Summit ’18. Două zile. Totul despre energie. www.zf.ro/conferinţe

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2018

 
Cuvinte cheie:
anticipat
, cost
, eoliene
, pierdere
, scenariu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide