Companii

Un secret dezvaluit: Vedeti aici cum arata actionarii A&D Pharma, cel mai puternic grup farmaceutic din Romania

Cu ce exit bonusuri au plecat fostii executivi ai A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic
11.04.2010, 23:16 14247

Cea mai mare suma, de 0,7 mil. euro, a fost incasata de Roger deBazelaire, in timp ce Dragos Dinu a primit 0,6 mil. euro, iarVivian Diaconescu 0,4 mil. euro.

A&D Pharma este prima companie din Romania care publica exitbonusurile managerilor, in conditiile in care in generalremuneratiile executivilor sunt un subiect tabu. In august 2008,Dragos Dinu si Roger de Bazelaire au renuntat la pozitiile detinutein cadrul companiei, in timp ce Vivian Diaconescu a plecat dincompanie in ianuarie 2009.

A&D Pharma, listata din 2006 pe piata principala a bursei dela Londra, a publicat si salariul directorului executiv Robert Popescu, care a avut un castig brut de 0,4 mil. euro in 2009, aproapedublu fata de nivelul din 2008. Suma corespunde nivelului remuneratiei fixe stabilite pentru directorul executiv, dar poate fiindexata in functie de rezultatele inregistrate de companie.

A&D Pharma a publicat si remu neratiile membrilorconsiliului director din care fac parte pe langa Robert Popescu,Walid Abboud (care a castigat 50.000 de euro), Ludovic Robert(40.000 de euro), Roberto Musneci (60.000 de euro), MichaelTetreault Schilling (60.000 de euro) si Roger Akoury (40.000 deeuro). In raport nu sunt prezentate si salariile altor directori,insa se precizeaza ca in total grupul a platit salarii de 1,7 mil.euro "altor directori-cheie" comparativ cu 0,15 mil. euro in 2008.

Putinele informatii existente despre nivelul salariilor altorexecutivi romani au aparut in ultima perioada in momentul in careacestia au decis sa plece din mediul privat in companii sauinstitutii de stat si au publicat declaratii de avere. Astfel,Adrian Baicusi, fostul sef al Siemens, care a preluat functia dedirector general al Transelectrica, castiga 20.500 de euro lunar laSiemens, iar Alexandra Gatej, in prezent consilier prezidential,castiga 18.000 de euro pe luna in functia de CEO al UnileverBalcani.

Prima clinica detinuta de A&D Pharma, inaprilie

Anul acesta A&D Pharma a lansat o noua divizie, AnimaSpeciality Medical Services, prin care grupul ataca piataserviciilor medicale private. Deschiderea primei clinici sub acestbrand este programata luna aceasta, potrivit informatiilor dinraportul anual. Clinica este situata in Piata Victoriei, insa nusunt disponibile si alte informatii.

"Anima este o noua divizie a grupului care asigura serviciimedicale pentru clientii individuali, dar si corporatii. Cu timpul,aceasta divizie va contribui pozitiv la afacerile noastre", a spusWalid Abboud, presedintele A&D Pharma si unul dintre fondatoriicompaniei.

Este pentru prima data cand atat Abboud, cat si alti doifondatori, Roger Akoury si Ludovic Robert, sunt prezentanti inraportul anual al companiei.

Anul trecut A&D Pharma a avut un profit net de 19 mil. eurodupa doi ani de pierderi, insa consiliul director a propus sa nu seacorde dividende. In acelasi timp, afacerile companiei au atins 514mil. euro, cu 3% mai mult fata de 2008.

"In pofida mediului dificil de operare, A&D Pharma si-aconsolidat pozitia si si-a majorat profitabilitatea", a mai spusWalid.

Schimbari de management, dar si schimbari deactionariat

Pachetul de control al A&D Pharma se afla inca in mainilefondatorilor prin intermediul a trei firme Sograno, Dream Catchersi Neelix Services, potrivit rapor tului anual. Fostii manageri aigrupului detin cumulat 5,24% din actiuni. Printre actionari nu maifigureaza firma Nezik Trading, controlata de fostul sef al divizieide marketing & sales, Vivian Diaconescu.

De asemenea, potrivit raportului, JP Morgan Chase & Codetinea la 30 iulie 2009, 4,89% din actiuni, in timp ce KairosInvestment Management are alte 5,23% din actiuni.

Reprezentantii A&D Pharma nu au putut fi contactati pana lainchiderea editiei pentru mai multe informatii.

Grupul opereaza in prezent prin trei divizii de business,Mediplus (de distributie clasica), Sensiblu (reteaua de farmacii)si o linie de marketing & sales. In cursul anului trecutcompania a modificat structura de business intre diviziileprincipale, astfel ca divizia de Marketing & Sales are insarcina doar promovarea unor produse si servicii, in timp cedistributia si achizitiile aferente au fost transferate catredivizia de distributie. Astfel, Mediplus a inregistrat in 2009 celemai mari venituri, 380 mil. euro, in crestere cu 16,5%, in timp ceMarketing & Sales a inregistrat afaceri de 42,4 mil. euro, inscadere cu 57%.

La finalul lui 2009 compania a finalizat achizitia unor companiifarmaceutice din regiune, cu activitati de import, marketing,vanzari si distributie, ceea ce ii asigura prezenta pe mai multepiete externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO