Companii

Un sfert dintre executivii de top cred că economia locală va ajunge în 20 de ani la nivelul celei din Europa de Vest

Anuarul Who’s Who in Business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business a apărut la finalul anului trecut pe piaţă şi poate fi cumpărat de pe www.zf.ro/anuare la preţul de 50 de lei.

Anuarul Who’s Who in Business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business a apărut la finalul anului trecut pe piaţă şi poate fi cumpărat de pe www.zf.ro/anuare la preţul de 50 de lei.

Autor: Liviu Popescu

11.01.2016, 00:05 587

Un sfert dintre cei care au răspuns la ches­tionarul ZF consideră că economia Ro­mâniei va ajunge la nivelul celei din Euro­pa de Vest în 20 de ani. Urmează cei care an­ticipează că vor trece 15 ani până când eco­no­mia va avansa la nivelul celei occi­dentale, cu o pondere de 15%.

De asemenea, cei care au ales varianta 30 de ani reprezintă 10% din total, dar exis­tă şi oa­menii din businessul românesc care au esti­mări mai pesimiste, respectiv peste 30 de ani, chiar şi 50 de ani sau chiar şi mai rău: niciodată.

La polul opus, cei mai optimişti, adică cei care au ales cel mai scurt interval de timp, respectiv cinci ani, au o pondere de doar 3% din totalul celor chestionaţi.

„Este impropriu spus că România va ajun­ge la nivelul Europei de Vest. Ipoteza este validă doar în cazul în care statu-quo-ul în Vest nu se schimbă şi economia lor stag­nea­ză. În această ipoteză, la o creştere eco­no­mică de 3-4% pe an, României îi vor trebui, pro­babil, peste 30 de ani să egaleze nivelul sa­la­rial, dar nu ştiu dacă şi nivelul de trai“, con­si­deră Robert Enrico Maxim, parte­ner fon­da­tor al firmei de consultanţă Ensight Ma­nagement Consulting.

După ce în primul trimestru Produsul In­tern Brut (PIB) a accelerat, depăşind esti­mă­rile analiştilor, în al doilea trimestru eco­no­mia a încetinit brusc, temperarea avântului luând prin surprindere pe toată lumea. Cu toa­te că economia românească a pierdut din avânt în al doilea trimestru din acest an, a ră­mas totuşi în clasamentul ţărilor europene, cu a doua cea mai mare creştere a PIB din Uniu­nea Europeană (UE). În al doi­lea trimestru creş­terea PIB a fost de 3,2%, iar pe ansam­blul primului semestru avansul a ajuns la 3,7% faţă de perioadele corespunzătoare din 2014.

PIB-ul României au urma să crească cu 4,1% în 2016 faţă de anul anterior, potrivit prognozelor Comisiei Naţionale de Prog­noză (CNP). Instituţia a modificat în luna septem­brie proiecţia de creştere pentru anul viitor de la 3,4%, iar pentru 2017 de la 3,7% la 4,2%. Pentru 2018, CNP prognozează o creştere a eco­nomiei de 4,5%, în urcare faţă de esti­marea iniţială de 4%.

„Economia României depinde de prea mulţi factori macroeconomici pentru a putea da un răspuns exact. În situaţiile investiţio­nale actuale, nu văd şanse reale să ajungem la ace­laşi nivel prea curând, însă văd şanse să creş­tem susţinut“, consideră Sorin Timuş, direc­torul general al producătorului de brân­zeturi Hochland România.

Veştile bune venite de la principalii indicatori macroeconomici în primele luni ale anului au determinat majoritatea ana­liş­tilor să îmbunătăţească estimările privind creş­te­rea PIB pentru întregul an 2015 spre 4% sau chiar peste acest nivel, după ce iniţial au esti­mat o creştere a PIB în jurul a 3% pentru acest an. Însă, după anunţarea datelor PIB pen­tru T2, unii analişti se pregă­tesc să revi­zuiască în jos prognoza de creştere eco­nomică pentru 2015.

„Având în vedere efervescenţa şi schim­bă­rile de perspectivă din ultimii ani la nivel eu­ro­pean şi mondial, o previziune pentru Ro­mânia este foarte greu de făcut. Ce pot spune cu siguranţă este că România este pe o pantă as­cendentă şi văd o creştere economică pu­ter­nică a ţării noastre în viitorul apropiat“, con­sideră Daniel Boaje, directorul general al lan­ţului de restaurante de tip fast food McDonald’s România, companie care anul tre­cut a avut afaceri de circa 100 mil. euro.

La rândul său, Oana Ciornei, managing partner al firmei de executive search Amrop, consideră că ritmul de creştere economică a României ar trebui să fie dublu faţă de media Europei de Vest pentru cel puţin 25 de ani.

„Ţinând cont de faptul că nimeni nu stă pe loc şi considerând şi tendinţele demografice nu văd cum acest decalaj ar putea fi recuperat de următoarele două generaţii“, mai spune Ciornei.

Economia Uniunii Europene a avansat în al doilea trimestru cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor Eurostat. Avansul înregistrat în perioada aprilie-iunie faţă de primele trei luni din acest an a fost de 0,4%.

„Perioada este atât de lungă încât nu pot sa prevăd. Este strict necesar un concurs de împrejurări istorice extrem de favorabil, dar asta nu este suficient“, este de părere Ştefan Simion, directorul general al Business Development Team (BDT), dealer care comercializează mărcile Ford şi Mazda.

Totuşi, la chestionarul trimis de ZF unii oameni de afaceri au spus că diferenţa dintre economia României şi cea occidentală este prea mare şi că în următorii 50 de ani nu se va ajunge la acelaşi nivel. Sunt şi voci mai pesimiste care spun că economia românească nu o va ajunge pe cea din Europa de Vest.

„Nu se va ajunge la acelaşi nivel“, consideră Emanuel Muntmark, chairman of the board al Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO