Companii

"Un spital din Bucureşti a cheltuit pe reactivi cât zece Unităţi de Primiri Urgenţe"

"Un spital din Bucureşti a cheltuit pe reactivi cât...

Autor: Ela Giurgea

19.01.2014, 17:20 479

Spitalul din Bucureşti unde au fost înregistrate nereguli în privinţa decontării prin Unitatea de Primiri Urgenţe a unor materiale şi activităţi de construcţii şi căruia i-a fost refuzată plata unor facturi este "Sfântul Ioan", unitate sanitară la care anul trecut a fost schimbat managerul.

Întrebat de agenţia MEDIAFAX la ce spital s-a referit atunci când a spus că Unitatea de Primiri Urgenţe a cheltuit pe reactivi "cât 10 UPU-uri" şi a trebuit să returneze 3,5 milioane lei, în urmă cu doi ani, iar în noiembrie 2013 i-a fost refuzată decontarea unor facturi pentru că acestea vizau materiale aferente unor activităţi de construcţii şi reparaţii, secretarul de stat Raed Arafat a spus că este vorba de Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan".

La Spitalul "Sfântul Ioan", anul trecut a fost schimbat managerul, în locul profesorului Alexandru Ciocâlteu fiind numit interimar dr. Roberto Flavian Lazăr.

Întrebat dacă schimbarea managerul are legătură cu neregulile semnalate la Unitatea de Primiri urgenţe, Raed Arafat a spus că sunt probleme diferite, motivul schimbării fiind altul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că începând de luna viitoare se va introduce raportarea zilnică, online, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv a cheltuirii banilor publici.

Raed Arafat a precizat că monitorizarea online a situaţiei unităţilor de primiri urgenţe este necesară întrucât au existat nereguli, el dând exemplul unui spital din Bucureşti care a cheltuit pe reactivi "cât 10 UPU-uri" şi a trebuit să returneze 3,5 milioane lei. Secretarul de stat a precizat că la aceeaşi unitate s-a refuzat, în luna noiembrie a anului trecut, decontarea unor facturi, pentru că acestea vizau materiale aferente unor activităţi de construcţii şi reparaţii.

"Acum doi ani, după un astfel de control, am recuperat de la un spital din Bucureşti 3,5 milioane de lei, la minister, din fondurile date, după ce am depistat astfel de lucruri. Acum, de exemplu, ni s-au trimis facturi pentru decontat de la un spital din Bucureşti, ne-a atras atenţia că ceva nu e în ordine, am trimis controlul de la minister şi automat la unele facturi s-a refuzat decontarea, pentru că au fost pe materiale, pe lucruri care nu au nimic de-a face cu ce decontăm noi pe UPU. O monitorizare în timp real, zilnică, şi o comparaţie între diferite categorii de UPU ne permite să descoperim foarte repede dacă sunt discrepanţe", a spus Arafat.

El nu a putut preciza suma aferentă facturilor la care s-a refuzat decontarea, spunând că e vorba de "sute de mii de lei", dar a arătat că a fost sesizată în acest caz Curtea de Conturi.

Arafat a arătat că ambele incidente au fost înregistrate sub aceeaşi conducere a spitalului respectiv, iar noul management a fost avertizat să evite astfel de situaţii.

"Ne asigurăm că banii pe care-i dăm ajung la bolnav", a conchis Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că până acum se făceau monitorizări ale unităţilor de primiri urgenţe, care nu erau în timp real, prin vizite şi prin monitorizare încrucişată şi că şi în trecut au fost depistate nereguli.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a participat, la finalul acestei săptămâni, la întrunirea Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă, la Târgu Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO