Companii

Un start-up pe zi: Doi constănţeni şi-au făcut cu 1,8 mil. euro fermă de prepeliţe

Un start-up pe zi: Doi constănţeni şi-au făcut cu 1,8...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.12.2013, 17:20 4304
Familia Geanina şi Răzvan Tonea, de 38, respectiv 37 de ani, a pus bazele unei afaceri cu ouă de prepeliţă în satul Vadu din judeţul Constanţa în anul 2010 şi au investit în ultimii trei ani 1,8 mil. euro într-un abator şi într-o fermă cu o capacitate de 34.000 de capete.
 
Ideea acestui business le-a venit celor doi antreprenori în urmă cu cinci ani, când medicul pediatru le-a recomandat un tratament cu ouă de prepeliţă pentru creşterea imunităţii copiilor.
 
Au observat atunci că această industrie nu este foarte dezvoltată, că existau câteva ferme mici, iar carnea era în cea mai mare parte importată şi s-au hotărât să construiască propria fermă de prepeliţe.
 
„Ferma avea la momentul acela o capacitate de 5.000 de capete şi în paralel am lucrat la un proiect mai mare cu atragerea de fonduri europene, care să includă şi construcţia unui abator“, povesteşte Geanina Tonea, care este de profesie filolog. Nici soţul ei nu are experienţă în creşterea păsărilor, acesta fiind de profesie inginer.
 
Primii clienţi i-au găsit prin intermediul internetului, apoi au venit recomandările altor clienţi, iar cei doi antreprenori spun că nu a fost uşor la început, dar că au învăţat din greşeli şi că au rezolvat problemele din mers. Au început afacerea în 2008, iar firma Ferma Bună a fost înfiinţată la începutul anului 2010.
 
„Am dorit să învăţăm practicând, de aceea am achiziţionat ouă de incubaţie şi am pornit afacerea de la zero, adică de la oul de incubaţie, şi atunci ne-am confruntat cu diverse probleme pe care le-am rezolvat din mers. Da, la început nu a fost uşor, dar din greşeli înveţi.“
 
Acum o lună familia Tonea a încheiat construcţia unei noi ferme de prepeliţe şi a unui abator, unde se fabrică produse sub brandul Ferma Bună. Ferma are o capacitate de 34.000 capete, iar abatorul are o capacitate de sacrificare de 1.000 de păsări pe oră, conform informaţiilor furnizate de proprietarii firmei.
 

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO