Companii

Un viitor flexibil: cursurile de MBA vor avea loc şi în hibrid, vor fi costuri reduse, timp economisit, iar tehnologia va aduce mai mulţi profesori colaboratori

Un viitor flexibil: cursurile de MBA vor avea loc şi în...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2022, 00:07 109

„Am avut momente în care am avut online participanţi de pe trei continente, America, Europa şi Africa sau Asia şi a fost o provocare care ne-a arătat că perspectiva globală a programelor este mai intensă decât în trecut.“

„Viitorul este flexibil“ este cel mai des întâlnită expresie în ultimii doi ani, de când pandemia a dat peste cap vieţile oamenilor din toată lumea. În pandemie, şcolile de business au trecut la organizarea cursurilor online, având în vedere că elevii şi profesorii colaboratori nu puteau călători din cauza restricţiilor impuse de toate ţările.

În aceşti doi ani, tehnologia a fost prietena tuturor, iar şcolile de business au profitat şi ele de beneficiile pe care le aduce. După pandemie, această flexibi­litate pe care o permite tehnologia va continua şi se va dezvolta, spun reprezentanţii programelor de MBA.

Vasile Strat, decan al Bucharest Business School, spune că în anii pandemiei şcoala sa s-a adaptat rapid schimbărilor de mediu şi a folosit mediul online şi sistemul hibrid pentru cursuri, reuşind să depăşească şi dificultăţile legate de diferenţele de fus orar.

„Am avut destule momente în care am avut online participanţi de pe trei continente, America, Europa şi Africa sau Asia, şi a fost o provocare care ne-a arătat că se poate şi că perspectiva globală a programelor este mai intensă decât în trecut.Vom continua să oferim această flexibilitate studenţilor noştri şi, pe viitor, vom continua să ţinem cursurile faţă în faţă şi să transmitem în acelaşi timp şi în mediul online pentru cei care, din motive întemeiate, nu pot participa fizic la cursuri. Avantajul principal al tehnologiei este acela că deschide perspectiva colaborărilor dincolo de limitarea geografică a spaţiului sălii de curs. Un lucru important adus de tehnologie a fost posibilitatea de a interacţiona cu invitaţi din România sau din străinătate care nu ar fi avut posibilitatea să ajungă la Bucureşti pentru sesiuni de câte două ore“, a detaliat el.

Bianca Ioan, marketing director în cadrul ASEBUSS, afirmă că flexibilitatea la şcoala sa de business se vede în agilitatea la nivel de ajustări în curriculum şi în echipa de profesori, în adoptarea unui mod de lucru colaborativ atât în echipa şcolii, cât şi cu partenerii, orar hibrid, cu sesiuni organizate online şi la clasă, schimbări rapide de tematică, în funcţie de subiectele „hot“ din mediul economic naţional şi internaţional, precum şi includerea unor proiecte noi şi cursuri online în colaborare cu universităţile americane partenere

Adriana Georgescu, program manager al WU Executive MBA Bucharest, este de părere că sistemul de cursuri online este unul cu avantaje precum mai puţine deplasări, o mai mare flexibilitate, costuri reduse şi timp economisit. Cu toate aces­tea, ea nu crede că organizarea cursurilor exclusiv online reprezintă cea mai bună modalitate de a oferi un program de EMBA. „Ne-am adaptat modulele la formatul online şi, ori de câte ori este necesar, la formatul hibrid, şi în acest pro­ces am implementat metode de predare noi, atractive pentru studenţii noştri.“

„De exemplu, am început să oferim o serie specială de webinarii cu manageri de top din întreaga lume, speakeri pe care nu i-am adus în trecut la cursuri, dar care îşi pot transmite în mod eficient cunoştinţele şi învăţăturile în cadrul acestor sesiuni online de scurtă durată. Alături de noile formate digitale, am adaptat programa astfel încât să încorporăm subiecte legate de criză în aproape toate cursurile pe care le oferim. Per ansamblu, această abordare ne permite să ne adaptăm şi să reinventăm continuu conţinutul programului, fără a pierde relevanţa pe termen lung“, a completat ea.

Alina Toader, country manager, pentru România al CITY College, University of York Europe Campus, spune că şcoala de business pe care o reprezintă a încorporat flexibilitatea în programul său, iar această flexibilitate a crescut doar odată cu trecerea la hibrid.

„Un program organizat faţă în faţă în opt ţări le oferă studenţilor posibilitatea de a urma cursuri în oricare dintre oraşele în care predăm. Dacă nu pot să participe la cursurile fizice acum avem opţiunea de online pentru studenţi, o combinaţie de online şi trei călătorii de studiu. Pentru noi, flexibilitatea înseamnă oferirea tuturor oportunităţilor studenţilor noştri de a studia într-un mod care se poate integra perfect în vieţile lor ocupate, atât din punct de vedere profesional, cât şi privat“, afirmă Alina Toader.

Roxana Farrugia, director al Tiffin Executive MBA, spune că Tiffin University are de mai mulţi ani experienţă cu modalitatea de studiu hibrid, datorită profesorilor din Statele Unite, care au iniţiat această metodă.

„Flexibilitatea se poate remarca, deci, şi din acest punct de vedere, dar cel mai important este că prin metodele de studiu learning by doing pe care le promovăm, se creează o flexibilitate a modului în care cursanţii pot asimila informaţiile şi pot livra proiectele.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO