Agrobusiness

Unde este industria noastră de lactate? România importă unt de 34 mil. euro pe an şi exportă de 1 mil. euro. ”Românii au în­ce­put prin 2016 să con­sume mai mult unt, până nu de­mult mân­cau mar­garină”

29 nov 2017 Autor: Roana Rotaru

Principalele ţări din care România importă unt sunt Polonia, Germania şi Fran­ţa.

România a importat anul trecut unt de peste 34 mil. euro şi a ex­portat de aproape un milion de euro, po­trivit datelor Eurostat.

Într-un singur an, în 2016 faţă de 2015, importul de unt a crescut cu 11,7 mil. euro, o creştere pe ca­re pre­şe­dintele Asocia­ţiei Patro­na­le Ro­mâ­ne din In­dus­tria Lap­te­lui o pune pe seama în­locuirii mar­ga­rinei cu untul. „Românii au în­ce­put prin 2016 să con­sume mai mult unt, până nu de­mult mân­cau mar­garină“, a spus Do­rin Cojo­ca­ru, preşe­dintele APRIL.

Principalele ţări din care im­por­tăm unt sunt Polonia, Ger­mania şi Fran­ţa, polonezii aco­perind aproape ju­mătate din valoarea totală a im­por­tu­rilor de unt din 2016, potrivit Eurostat. „Laptele din România nu prea are grăsime. Rasele noastre, Hols­tein şi Bălţata Românescă, dau lapte cu o grăsime medie de 3,5%-3,7%, faţă de 4,4% cât dau va­cile din Olanda.

Fermierii din România pre­feră să facă smântână. Ca să faci unt tre­bu­ie să se­pari lapte­le, să sto­chezi, şi pentru că există cerere de smân­tână, nu mai fac unt“, a spus preşedintele APRIL.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2017

 
Cuvinte cheie:
Agrobusiness
, unt
, importuri
, eurostat
, lapte
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide