Companii

Unde preferă europenii să bea o bere

Unde preferă europenii să bea o bere

Autor: Ioana David

15.11.2014, 17:26 365

Portugalia, Irlanda, Spania, Malta, Grecia şi Marea Britanie sunt cele şase state în care mai mult de jumătate din vânzările de bere au loc în restaurante, consumatorii preferând să iasă în oraş mai degrabă decât să cumpere o bere pentru acasă. La polul opus se află Lituania, Estonia şi Letonia, unde vânzările de bere în sistemul Horeca nu ajung nici la 10% din total. 

În cazul României, terasele şi restaurantele aveau la finele anului trecut o pondere de 19% din vânzările totale, în scădere de la 35% la nivelul anului 2008, arată un raport al Asociaţiei Berarii Europei. 

O particularitate a pieţei locale o reprezintă ambalajul PET, care pentru multe state europene este o necunoscută în rândul producătorilor de bere. Acesta a determinat o scădere abruptă a vânzărilor de bere la sticlă, tip de ambalaj care a mai pierdut cotă de piaţă şi în favoarea berii la doză (care a ajuns să acopere 17% din consum faţă de numai 8% în urmă cu zece ani).

Printre marii consu­ma­tori de bere „acasă“ se numără ger­manii şi polonezii, locuitori din state cu un consum per capita de 107 litri, res­pectiv 96 de litri

Românii plătesc 0,8 euro pe un litru de bere cumpărat din magazine, în timp ce germanii plătesc 1,1 euro, potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Con­stantin Bratu, însă salariile nemţilor sunt de şapte ori mai mari. În restau­ran­te pre­ţul mediu este de 2 euro, po­tri­vit esti­mă­rilor ZF. Cea mai scumpă bere în retail este în Irlanda, peste 3,5 euro/litru, po­tri­vit unui studiu Ernst&Young din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO