♦ Grantul pentru microindustrializare oferă un ajutor financiar de până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, limitat la 500.000 de lei pe credit de investiţii, cu o valoare minimă a creditului de solicitat de 250.000 de lei ♦ Antreprenorii care au luat granturi în acest program plătesc astăzi dobânzi la bănci până în momentul în care statul va livra banii aferenţi finanţării nerambursabile.
Programul Naţional Multianual de Microindustrializare, lansat în 2022 şi aflat sub coordonarea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT), cu un buget de 50 mil. lei anul trecut, întârzie cu rambursarea sumelor către unii dintre antreprenorii care au fost eligibili şi care au şi implementat proiectele la timp.
Nici Ministerul Economiei şi nici băncile nu răspund însă la întrebările ZF, astfel că singurele informaţii privind un eventual blocaj în acest program vin de la antreprenorii cu care a discutat ZF.
„Bugetul pentru anul 2024 includea credite bugetare menite să acopere plăţile necesare beneficiarilor care şi-au finalizat proiectele în termen. Cu toate acestea, deşi documentaţiile au fost depuse, iar băncile le-au transmis mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanţare. Astfel, companiile care au implementat proiectele au rămas cu credite bancare semnificative, fără posibilitatea de a achita din principal, ci doar dobânzile, în aşteptarea unor fonduri care nu au mai fost alocate“, spune o antreprenoare din Braşov, a cărei firmă a accesat deja un credit de investiţii şi este eligibilă pentru finanţare prin Programul de Microindustrializare.