Companii

Ungureanu: Cupru Min poate fi revândută de cumpărător. Mina reprezintă o gaură la buget

Ungureanu: Cupru Min poate fi revândută de cumpărător. Mina reprezintă o gaură la buget

Autor: Mediafax

05.04.2012, 15:25 241

Cupru Min a fost vândută de stat deoarece este o companie complet neprofitabilă, iar o investiţie de miliarde de euro din partea statului pentru revitalizarea acesteia ar fi creat un deficit enorm, cumpărătorul având şi posibilitatea de a vine unitatea mai departe, a afirmat premierul Ungureanu.

"În ultimii 20 ani, nu a existat companie gestionată de stat în domeniul minier care să fi fost profitabilă, sunt pompe care absorb bani din buget pentru a le ţine la suprafaţă. Dacă eliminăm subvenţiile şi arieratele, constatăm că nu sunt în niciun fel profitabile. Încetul cu încetul, statul s-a necăjit subalimentându-le financiar, oferindu-le iluzoriu posibilitatea investiţiei străine care nu a prea venit, iar privatizarea lor, destul de dificilă altminteri, nu începe astăzi, ci a început cu mult timp înainte, în anii '90. Presupunând că am fi făcut o enormă investiţie, de ordinul miliardelor de euro sau dolari, noi am fi creat un deficit enorm", a spus Ungureanu, la postul public de radio.

Întrebat care sunt investiţiile asumate de cumpărător, premierul a arătat doar că nimeni nu cumpără pentru a vinde mai departe, dar a nuanţat imediat.

"Nimeni nu cumpără ceva doar ca să aibă sau ca să vândă mai departe. Bun, pot să vândă mai departe, fără discuţie, dar la capăt se află un profit, pentru că altfel sunt bani aruncaţi la gunoi", a afirmat Ungureanu.

El a susţinut că preţul de vânzare a Cupru Min a fost "foarte bine consolidat, pe o evaluare precisă" şi că statul nu ar fi avut oricum capacitatea de a exploata societatea în lipsa tehnologiei şi a investiţiilor necesare.

Potrivit premierului, Cupru Min este şi o companie izolată economic, deoarece minereul extras ar fi trebuit să ajungă la Zlatna, la o uzină între timp distrusă şi vândută la fier vechi.

Întrebat unde o să ajungă minereul în aceste condiţii, premierul a răspuns că "o să aibă grijă investitorul, că are tot interesul pentru asta".

El a arătat că statul va încasa redevenţe de la Cupru Min, dar nu a putut indica suma care ar urma să fie astfel vărsată la buget, susţinând că trebuie văzut planul de exploatare al cumpărătorului.

"În acest moment este un contract de privatizare, care va fi planul de business va fi altceva", a spus Ungureanu.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri că Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

Potrivit unui document oficial, preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

Patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de către o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător.

Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii Ministerului Economiei. "Evaluar, din câte îmi amintesc", a afirmat joi Sorin Găman, director în Ministerrul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO